Skip to main content

ThessISMUN: Ξεκινά σήμερα το φετινό «φυτώριο» διπλωματών στο ΠΑΜΑΚ

Το διεθνές συνέδριο προσομοίωσης των Οργάνων των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη θα διαρκέσει έως τις 15 Απριλίου.

Ο ρόλος του ΝΑΤΟ στα ελληνοτουρκικά ζητήματα και τις εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των μελών του εν γένει είναι μία από τις θεματικές που θα συζητηθούν στο 17ο ThessISMUN που ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 15 Απριλίου. Πρόκειται για το διεθνές συνέδριο προσομοίωσης των Οργάνων των Ηνωμένων Εθνών, της UNESCO, του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Όπως εξήγησε σε σχετική συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε σήμερα ο Θεοδόσης Καρβουναράκης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ακαδημαϊκός υπεύθυνος για τη διοργάνωση, σκοπός του συνεδρίου είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τα θέματα που συζητούνται στα διεθνή αυτά fora, η ανάπτυξη διαλόγου, η προβολή επιχειρημάτων υπέρ των κρατών που εκπροσωπούν, η λήψη απόφασης με συναίνεση μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων, η συνειδητοποίηση της ανάγκης για διεθνή συνεργασία με στόχο την εδραίωση της ειρήνης στον κόσμο.

«Η κεντρική ιδέα είναι ότι τα πάντα στη ζωή επιτυγχάνονται με τη συνεργασία, την κοινή προσπάθεια και όχι τον ανταγωνισμό», είπε ο κ. Καρβουναράκης και πρόσθεσε ότι η διοργάνωση ενισχύει την εξωστρέφεια του ακαδημαϊκού ιδρύματος και ότι πρόκειται για την πιο σημαντική διοργάνωση προσομοίωσης στα Βαλκάνια.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Γραφείου για την Ελλάδα και την Κύπρο του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ, Δημήτρης Φατούρος, ανέφερε ότι το συνέδριο αποτελεί «φυτώριο» νέων διπλωματών, πολλοί από τους οποίους αναλαμβάνουν θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς και στην πραγματική ζωή. Ακόμη, τόνισε ότι η διοργάνωση αποτελεί και παράδειγμα για τα υπόλοιπα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.   

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που φέτος, για μια ακόμη χρονιά υλοποιείται το συνέδριο με τόσο μεγάλη επιτυχία», δήλωσε η Ευαγγελία Δεδουση, Γενική Γραμματέας της διοργάνωσης.

«Το συνέδριο έχει αγαπηθεί από όλα τα Πανεπιστήμια της Ελλάδος», ανέφερε από την πλευρά της η Εβίτα Παπαστεφανίδη, αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της διοργάνωσης και πρόσθεσε ότι οι φοιτητές που συμμετέχουν σε αυτήν εξοικειώνονται με τον δημόσιο λόγο και μαθαίνουν να διαπραγματεύονται. 

Φέτος, στη διοργάνωση συμμετέχουν 450 φοιτητές από Ελλάδα, Αλβανία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Σερβία, Τουρκία και την Κύπρο και θα εκπροσωπήσουν 110 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, προσπαθώντας να δώσουν λύση μέσω του διαλόγου σε επίκαιρα θέματα των ανωτέρω διεθνών θεσμών, όπως ζητήματα διεθνούς δικαίου και διεθνούς πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής φύσης, δικαιωμάτων του ανθρώπου, περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, κ.α.

Το ThessISMUN διοργανώνεται με την υποστήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη. Επιπλέον, το ThessISMUN συμμετέχει στην εκστρατεία προώθησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Η προσομοίωση των Ηνωμένων Εθνών είναι διαδεδομένη σε πολλά κράτη, ενώ στην Ελλάδα έχει γίνει θεσμός στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τα τελευταία 16 χρόνια. Το φετινό, 17ο ThessISMUN είναι αφιερωμένο στον καθηγητή Γεώργιο Ανδρεόπουλο, για τη συμβολή του στην προαγωγή της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Στο ThessISMUN, εκτός από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας συμμετέχουν φοιτητές από τα εξής πανεπιστημιακά ιδρύματα: Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.