Skip to main content

Θετικά και αρνητικά μηνύματα για την Ελλάδα από τις αγορές

Μετά την κακή εικόνα του επταετούς ομολόγου, πάγωσαν όλα τα σχέδια για την έκδοση και δεκαετούς ομολόγου ή ακόμα και τριετούς

Στροφή και μάλιστα... μαζική προς τις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων, αλλά και των ρέπος, κάνει το τελευταίο διάστημα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο λόγος; Στην προσπάθειά του να διασφαλίσει το «μαξιλάρι» που θα επιτρέψει την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, θα πρέπει να βρει εναλλακτικές λύσεις εξεύρεσης κεφαλαίων, μετά το πάγωμα των μεγάλων εκδόσεων.

Για την ιστορία και όχι μόνο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι μετά την κακή εικόνα του επταετούς ομολόγου, που εξέδωσε η χώρα αρχές του 2018, πάγωσαν όλα τα σχέδια για την έκδοση και δεκαετούς ομολόγου ή ακόμα και τριετούς. Και κάπως έτσι έγινε η στροφή στα έντοκα. Ως γνωστόν, μόλις προ λίγων ημερών το Δημόσιο, μέσω της δημοπρασίας 6μηνων εντόκων γραμματίων που διενήργησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), άντλησε ποσό ύψους 1.137,5 εκατ. ευρώ. Το θετικό της ιστορίας είναι ότι το επιτόκιο υποχώρησε στο 1,07% (από 1,19% στην προηγούμενη δημοπρασία στις 28 Φεβρουαρίου) και το ζητούμενο ποσό υπερκαλύφθηκε κατά 2,69 φορές (από υπερκάλυψη κατά 1,81 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία).

Το γεγονός είναι από μόνο του ενθαρρυντικό γιατί – αν μη τι άλλο – δείχνει ότι η χώρα θα καταφέρει έστω τμηματικά να συγκεντρώσει ένα ικανό ποσό για την επόμενη μέρα της, χωρίς να το πληρώσει πανάκριβα. Ωστόσο, παραμένει ο έντονος προβληματισμός για το γεγονός ότι οι αγορές εξακολουθούν να έχουν αποκλεισμένη την Ελλάδα από τις βασικές αγορές χρήματος. Κι αυτή είναι μια παράμετρος που προκαλεί εύλογη ανησυχία σε όσους ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τα γεγονότα και τους αριθμούς.