Skip to main content

Θετικά βλέπει η Moody's την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως η επίπτωση των πρόωρων εκλογών στην χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι περιορισμένη.

Θετικά κρίνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's την παραίτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Σε νέα έκθεσή του ο οίκος τονίζει χαρακτηριστικά ότι η παραίτηση Τσίπρα είναι πιστωτικά θετική για την Ελλάδα καθώς προσφέρει την δυνατότητα μιας νέας και πιο συνεκτικής κυβέρνησης, η οποία θα βελτιώσει τις προοπτικές εφαρμογής του τρίτου προγράμματος.

«Οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν προκύψει από τις εκλογές, λίγες είναι οι πιθανότητες να είναι λιγότερο συνεκτική από την παρούσα», υπογραμμίζει η Moody's. Όπως αναφέρει επίσης οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα επιτρέψει στο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει κάποια συμφωνία με τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα πιθανότατα, θα ενισχύσει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Εκτιμά πάντως πως η παραίτηση του Τσίπρα δημιουργεί ένα πολιτικό κενό που θα καθυστερήσει την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης μέχρις ότου εκλεγεί νέα κυβέρνηση.

Τέλος, σημειώνει πως η επίπτωση των πρόωρων εκλογών στην χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι περιορισμένη, δεδομένου πως από τον Σεπτέμβριο μέχρι το τέλος του 2015, οι χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της χώρας ανέχονται συνολικά σε 4,5 δισ. ευρώ