Skip to main content

Θετικές εξελίξεις γιά Μυελογενή Λευχαιμία (ΧΜΛ)

Θετικές εξελίξεις γιά ασθενείς με χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία (ΧΜΛ).

Η Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία (ΧΜΛ) μέχρι πρόσφατα θεωρείτο ανίατη ασθένεια. Δεν έδινε καμία ελπίδα επιβίωσης στους ασθενείς. Χάρη όμως στις επίμονες προσπάθειες των επιστημόνων και στην ανακάλυψη νέων θεραπειών, τα δεδομένα αυτά άλλαξαν προς το καλύτερο. Οι νέες θεραπείες δίνουν χρόνια στους ασθενείς, ενώ η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Μελέτης Θεραπειών και Εκβάσεων (EUTOS) για τη ΧΜΛ βελτίωσε σημαντικά τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της ασθένειας.

 

 Τα πιο πάνω ενδιαφέροντα στοιχεία ανακοινώθηκαν σε επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στη Βαρκελώνη, με την παρουσία Κύπριων και ξένων αιματολόγων και ΜΜΕ από όλη την Ευρώπη. Σωτήριο φάρμακο Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο φάρμακο imatinib-της πρώτης μοριακά στοχευμένης θεραπείας για τη ΧΜΛ- το οποίο άλλαξε ριζικά τη διαχείριση της νόσου. Στοχευμένες αντικαρκινικές θεραπείες έχουν σχεδιαστεί έτσι, ώστε να είναι πιο επιλεκτικές και λιγότερο επιβλαβείς για φυσιολογικά κύτταρα. Ως εκ τούτου, τα ποσοστά επιβίωσης για τη ΧΜΛ έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

 

 Σύμφωνα με τους επιστήμονες, απώτερος στόχος της θεραπείας είναι η πλήρης εξάλειψη του μεταλλαγμένου χρωμοσώματος Ph από τον μυελό των οστών, που ονομάζεται πλήρης κυτταρογενετική ανταπόκριση (CCyR). Η άμεση συσχέτιση της κυτταρογενετικής ανταπόκρισης με την παράταση της επιβίωσης έχει αποδειχθεί για διάφορες θεραπείες της ΧΜΛ. Ο έλεγχος των σημείων και των συμπτωμάτων της ΧΜΛ, η μείωση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων και η πρόληψη της εξέλιξης της ΧΜΛ έως τις τελικές φάσεις, αποτελούν σημαντικούς στόχους της θεραπείας. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα μιας μακροχρόνιας κλινικής μελέτης, η οποία κατέδειξε ότι περίπου εννέα στους δέκα (86 %) ΧΜΛ είναι ζωντανοί μετά από επτά έτη θεραπείας με imatinib.

 

Επιπρόσθετα, ποσοστό έως και 87% των ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία με imatinib επιτυγχάνει την πλήρη κυτταρογενετική ύφεση και αυτό οδήγησε σε νέες συστάσεις από μία ομάδα ειδικών εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τη Λευχαιμία (ELN) για την παρακολούθηση της κατάστασης της νόσου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι το φάρμακο αυτό διαθέτει αποδεδειγμένο προφίλ μακροχρόνιας ασφάλειας και ανοχής και είναι γενικώς καλά ανεκτό με τις περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες να είναι μόλις ήπιες έως μέτριες. 

 

 H Ευρωπαϊκή Μελέτη Θεραπειών και Αποτελεσμάτων (EUTOS) για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία (ΧΜΛ) ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2007. Αποτελεί μια συνεργασία ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τη Λευχαιμία (ELN) και τη Novartis και είναι η πρώτη που ενώνει μία φαρμακευτική εταιρεία και ένα δίκτυο ακαδημαϊκών σε ένα πρόγραμμα για τη βελτίωση της θεραπείας και των αποτελεσμάτων για τους ασθενείς.

Η EUTOS για τη ΧΜΛ, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, στοχεύει στη βελτίωση της διαχείρισης αυτής της νόσου σε όλη την Ευρώπη με την απόκτηση πανευρωπαϊκών πληροφοριών «σε πραγματικές συνθήκες» για την επίπτωση, τη θεραπεία και τις εκβάσεις της ΧΜΛ με ένα εκτεταμένο μητρώο ασθενών, τη βελτίωση της πρόσβασης στις πλέον σύγχρονες τεχνικές παρακολούθησης της νόσου και την κοινή χρήση των αποτελεσμάτων με τους ιατρούς.

 

 Ενας άλλος σημαντικός στόχος της μελέτης είναι η δημιουργία ενός μητρώου ασθενών για τη ΧΜΛ. Κάτι, που θα βοηθήσει στην κατανόηση της επιδημιολογίας της ΧΜΛ, των αποτελεσμάτων που συσχετίζονται με τα θεραπευτικά σχήματα και της διαχείρισης της νόσου. Στο μεταξύ, είκοσι-επτά εργαστήρια σε ισάριθμες χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη έτυχαν πλήρης τυποποίησης, στα πλαίσια της μελέτης, για την παροχή πρόσβασης σε μοριακές εξετάσεις για τον προσδιορισμό της κατάστασης της ΧΜΛ.

 

Η χρόνια μυελογενής λευχαιμία (ΧΜΛ) αποτελεί έναν από τους τέσσερις συχνότερους τύπους λευχαιμίας, αν και είναι μία σχετικά σπάνια μορφή καρκίνου. Προσβάλλει περίπου 60.000 άτομα στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Παγκοσμίως, η ΧΜΛ παρουσιάζει επίπτωση ενός έως δύο περιστατικών ανά 100.000 άτομα το χρόνο ή περίπου 15% όλων των περιπτώσεων λευχαιμίας σε ενηλίκους.

 

 Η ΧΜΛ συνήθως προσβάλλει τον πληθυσμό των μεσηλίκων με μέση ηλικία κατά τη διάγνωση από 45 έως 55 έτη, ενώ περίπου 2% των περιπτώσεων διαγιγνώσκεται σε παιδιά. Συνήθως εξελίσσεται αργά μέσα σε διάστημα αρκετών ετών και, στα πρώτα της στάδια, οι ασθενείς συχνά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Το αίσθημα κόπωσης που δεν υποχωρεί, η έλλειψη ενέργειας, η απώλεια όρεξης, ο πυρετός, οι νυκτερινές εφιδρώσεις ή η διόγκωση του σπληνός αποτελούν στο σύνολό τους μη ειδικά συμπτώματα που είναι χαρακτηριστικά της λευχαιμίας

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ