Skip to main content

Θετικό το κλίμα για επενδύσεις στη Γεωργία

Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη και το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, Black Sea Trade and Investment Promotion Programme για επιχειρηματικές συνεργασίες.
Θετικές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης παρουσιάζει η Γεωργία σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου του Ο.Ε.Υ στην Τιφλίδα. Με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και  Διεθνών  Οργανισμών (Παγκόσμια Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης), ενισχύονται οι προσπάθειες ανάπτυξης θεσμών, αντιμετώπισης της διαφθοράς και δημιουργίας φυσικής υποδομής.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Γεωργίας, κατά το 2008, σε συνολικές εισαγωγές 6,05 δισ.δολ οι εισαγωγές από τη χώρα μας ανήλθαν σε 57,4 εκατ. δολ. (0,95%).  Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πολύ υψηλό ποσοστό στις εισαγωγές  της Γεωργίας από την Ελλάδα αντιπροσωπεύουν καύσιμα και λιπαντικά που εισάγει και διανέμει στην αγορά η ΕΚΟ Georgia θυγατρική των Ελληνικών Πετρελαίων. Σε οτι αφορά τις ξένες επενδύσεις στη Γεωργία σημειώνεται  ότι κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2008 οι ελληνικές επενδύσεις στην Γεωργία υπερβαίνουν τα  6 εκατ.δολ.

Επιπλέον, υπό μελέτη βρίσκεται αυτή τη στιγμή το κοινοτικό πρόγραμμα East – Ιnvest, που εάν εγκριθεί, θα παρέχει στο μέλλον χρηματοδότηση σε προγράμματα συνεργασίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έξι χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη και το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, Black Sea Trade and Investment Promotion Programme που αναφέρεται σε ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ των χωρών που μετέχουν στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.
 
Η ομαλοποίηση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης, η επίλυση των προβλημάτων της Αμπχαζίας και της Ν. Οσετίας που επιζητούν απόσχιση από τη Γεωργία, η ενδεχόμενη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία και η σύναψη συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεισέφεραν στη δημιουργία ενός νέου χώρου επιχειρηματικών ευκαιριών. 

Η Τουρκία αποτελεί βασικό εμπορικό εταίρο της Γεωργίας ενώ αξιόλογες είναι και οι εξαγωγικές επιδόσεις της Βουλγαρίας. Οι δυνατότητες εξαγωγών στη Γεωργία εντοπίζονται στα καύσιμα (ΕΚΟ Georgia), δημητριακά και άλευρα, πλαστικά φύλλα και σωλήνες, φαρμακευτικά προϊόντα, εξοπλισμός μεταποίησης και συσκευασίας αγροτικών προϊόντων, μεταλλικές κατασκευές, προϊόντα καπνού, ζαχαρώδη και σοκολατούχα προϊόντα, αναλώσιμα οικιακής χρήσεως από χαρτί, συντηρημένα αλιευτικά προϊόντα, παραδοσιακά είδη τροφίμων, ελαιόλαδο, ελιές, φέτα, τοματοπολτό (σε μικρές ποσότητες αλλά με θετικές προοπτικές ανάπτυξης).

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις η Γεωργία συνιστάται από την Παγκόσμια Τράπεζα ως χώρα με ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα. Η Παγκόσμια Τράπεζα κατατάσσει τη Γεωργία στη 15η θέση μεταξύ 181 χωρών στην  πρόοδο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων για τις δυνατότητες ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Παρά την αναμφισβήτητη πρόοδο που έχει επιτελεσθεί τα τελευταία χρόνια, εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμιστικών μέτρων. Θα πρέπει παράλληλα να ληφθεί υπόψη και η εμπειρία ελληνικών και αλλοδαπών επιχειρήσεων. Η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της χώρας, ενεργειακά προγράμματα,  οι τράπεζες, και ο κλάδος των μεταφορών, προσελκύουν ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Δ.Τ