Skip to main content

Θύελλα αντιδράσεων για τους δημοσίους υπαλλήλους με τα πλαστά πτυχία

Το υπουργείο Παιδείας θα διενεργήσει εξετάσεις για τους 2.500 δημοσίους υπαλλήλους που εντοπίστηκαν και πλαστά και «παράτυπα» πτυχία.

Σάλο έχει προκαλέσει η υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητα σχετικά με 2.500 δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εντοπίστηκαν με πλαστά πτυχία.

Οι αντιδράσεις είναι έντονες τόσο για το γεγονός ότι οι εν λόγω υπάλληλοι δεν είχαν ελεγχθεί στο παρελθόν όσο και για το ότι το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει εξετάσεις, προκειμένου να λάβουν νόμιμους τίτλους σπουδών.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, το σκεπτικό της παραπάνω απόφασης είναι ότι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τους παράνομους, από τους παράτυπους τίτλους σπουδών και δεν «θέλουν να τους βάλουν όλους στο ίδιο τσουβάλι». Ουσιαστικά πρόκειται για την ενεργοποίηση νόμου που ψηφίστηκε επί υπουργίας Μ. Γιαννάκου, ο οποίος δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ, προκειμένου να κληθούν να δώσουν ειδικές εξετάσεις και να να λάβουν νόμιμο τίτλο σπουδών, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν.

Σκωπτική είναι η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), η οποία κάνει λόγο για «μεγάλη δικαίωση». Η ΟΙΕΛΕ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τουλάχιστον 20 κάτοχοι παράνομων-πλαστών τίτλων βρίσκονται σε λίστα διοριστέων του ΑΣΕΠ και η πρόσληψή τους στο Δημόσιο ήταν θέμα ημερών. Η Ομοσπονδία ενημέρωσε με επιστολές της για το ζήτημα τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκη και το ΑΣΕΠ.

Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων τονίζει σε ανακοίνωσή του: «Έκπληξη και αλγεινή εντύπωση προκαλεί η είδηση ότι «το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να διενεργήσει επανεξέταση για τους 2.500 περίπου κατόχους παράνομων και πλαστών τίτλων σπουδών από ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης. Είναι δυνατόν κάτοχοι «παράνομων και πλαστών τίτλων σπουδών» να μένουν στη θέση τους και το πρόβλημα να «κρύβεται κάτω από το χαλί» με μια διαδικασία εξετάσεων που δήθεν θα πιστοποιεί τις γνώσεις τους; Είναι δυνατόν οι ένοχοι απάτης που εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ποινικού νόμου να εξαγνίζονται, επειδή θα επανεξεταστούν από επιτροπή του δημοσίου;».