Skip to main content

Αλλαγή σκηνικού στην παράταξη Μπουτάρη με την καρατόμηση Αβραμόπουλου

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα η συνεδρίαση της «Πρωτοβουλίας». Τι είπε ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης, ποιοι στήριξαν τον Αβραμόπουλο.

Νέα δεδομένα στη διοικούσα παράταξη του δήμου Θεσσαλονικης δημιουργεί η απόφαση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη να καρατομήσει τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο και να προτείνει για τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου την Καλυψώ Γούλα, όπως σας είχε ενημερώσει νωρίτερα η Voria.gr (δείτε εδώ).

Με την κίνησή του, αυτή, ο Γιάννης Μπουτάρης,  ουσιαστικά, γράφει τους τίτλους τέλους της ιδρυτικής τρόικας της «Πρωτοβουλίας», αφού είχε προηγηθεί το διαζύγιο με τον Ανδρέα Κουράκη, δημιουργώντας έτσι νέους συσχετισμούς και ισορροπίες στη δημοτική παράταξη εν όψει των δημοτικών εκλογών του 2019.

Όπως φάνηκε και με την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της «Πρωτοβουλίας», ο δήμαρχος θέλει να στείλει το μήνυμα της αλλαγής στην διοίκηση, τα τελευταία δύο χρόνια πριν τις επόμενες εκλογές, για τις οποίες ξεκαθάρισε ότι θα ηγηθεί της παράταξης εκ νέου.

Η συνεδρίαση της πραγματοποιήθηκε σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, μια μέρα πριν τις δημαιρεσίες και εν όψει των αλλαγών στο σχήμα διοίκησης. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Γιάννης Μπουτάρης ανακοίνωσε ότι προτείνει για πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου την Καλυψώ Γούλα, προκαλώντας έκπληξη σε όσους δεν γνώριζαν το παρασκήνιο των προηγούμενων ημερών. Λίγη ώρα πριν τη συνεδρίαση ο Γιάννης Μπουτάρης συνάντησε τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο, στον οποίο ανακοίνωσε την απόφασή του.

Παράλληλα, ο δήμαρχος πρότεινε στον κ. Αβραμόπουλο να αναλάβει θέση αντιδημάρχου Οικονομικών. Ωστόσο, ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος είχε διαμηνύσει ότι ήθελε να διατηρήσει τη θέση του ως προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, αρνήθηκε την πρόταση Μπουτάρη, αν και ο δήμαρχος του έδωσε προθεσμία για να απαντήσει έως τη Δευτέρα, οπότε θεωρητικά όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμα ανοιχτά.

Κατά την τοποθέτησή του στην συνεδρίαση ο Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε ότι «ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος είναι από τα πιο ισχυρά μέλη της παράταξης αλλά η απόφαση μου είναι ότι πρέπει να γίνουν αναδιαρθρώσεις και αλλαγές σε πρόσωπα». «Άκουσα και παράπονα και έπρεπε να τα λάβω υπόψη μου. Πρότεινα στον Αβραμόπουλο, ο οποίος είναι άξιος, να γίνει αντιδήμαρχος Οικονομικών. Τον χρειάζομαι εκεί γιατί είναι δύσκολη θέση», φέρεται να είπε ο δήμαρχος.

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι «οι θέσεις δεν είναι αιώνιες» και πως «τα δύο τελευταία χρόνια πρέπει να πάμε γερά». Ο Γιάννης Μπουτάρης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα είναι υποψήφιος και πως ο ίδιος θα οδηγήσει την «Πρωτοβουλία» στις επόμενες εκλογές.  

Σημείωσε, παράλληλα, πως η εικόνα με τις ενδοπαραταξιακές κόντρες πρέπει να σταματήσει. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τα ενδοπαραταξιακά, να μου το πείτε να φύγω», σημείωσε με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο. 

Παίρνοντας τον λόγο ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος σημείωσε ότι «θα μείνει στην "Πρωτοβουλία", αλλά έτσι όπως θέλει ο ίδιος».

Στην πρόταση του δημάρχου για την Καλυψώ Γούλα αντέδρασαν ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι στήριξαν τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο. Μεταξύ, αυτών ήταν ο Αλέξανδρος Άγιος, ο Ανδρέας Κουράκης, ο Αθανάσιος Παπαναστασίου, η Μαίρη Ακριτίδου και ο Γιώργος Αρβανίτης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης έκανε λόγο για λάθος απόφαση με αρνητικές επιπτώσεις για την παράταξη. «Αυτή είναι μια λάθος απόφαση που θα έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στην εικόνα της 'Πρωτοβουλίας' προς τα έξω, όσο και στην ίδια τη λειτουργία και τη συνοχή της», φέρεται να είπε ο κ. Κουράκης.

Ο Αλέξανδρος Άγιος στο τέλος ανέφερε ότι θα στηρίξει την πρόταση του δημάρχου και κάλεσε τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο να δεχθεί τη θέση του αντιδημάρχου.

Από την πλευρά του ο Λάζαρος Ζαχαριάδης πρότεινε να γίνει μυστική ψηφοφορία μεταξύ των δύο ονομάτων για την προεδρεία του δημοτικού συμβουλίου, πρόταση την οποία δεν δέχθηκε ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της «καυτής» συνεδρίασης της ομάδας ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στη θέση του προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής ο Πέτρος Λεκάκης και για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ο Σπύρος Πέγκας.

Οι δημαιρεσίες θα διεξαχθούν αύριο στις 10.00 στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται και οι αλλαγές και στους αντιδημάρχους.