Skip to main content

Θρίλερ με το ελληνικό ζήτημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Οι εσωκομματικές εξελίξεις και η διαφαινόμενη διάσταση του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν έντονη ανησυχία σε Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες.

Ανησυχία προκαλούν οι τελευταίες εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωπαϊκές (και όχι μόνο) πρεσβείες στην Αθήνα. Με τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή τρίτου μνημονίου να προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς και το ενδεχόμενο να μην προλάβουν να ολοκληρωθούν ως τις 18 Αυγούστου να είναι ορατό, Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες “χτυπούν καμπανάκι κινδύνου”. Τα ανοικτά μέτωπα εξακολουθούν να είναι πολλά και παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνονται από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ότι "θα κλείσουν", οι δανειστές δεν δείχνουν να πείθονται.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πάντως θέλουν τον κ. Τσίπρα να έχει πάρει πράσινο φως για ρηξικέλευθες κινήσεις, που θα έχουν να κάνουν με την κυβέρνηση και το κόμμα του, υπό έναν όρο: να υπογραφεί η νέα συμφωνία. Οι δανειστές δεν επιθυμούν επ' ουδενί νέες εκλογές, στο αμέσως προσεχές διάστημα, για ευνόητους λόγους: Θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα όλη την προσπάθεια.

Αντιθέτως, θα έβλεπαν με καλό μάτι μια κυβέρνηση “εθνικού συναγερμού”, με ή χωρίς τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό και μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η αποστροφή στην ομιλία του πρωθυπουργού στην τελευταία ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ότι “μια αριστερή κυβέρνηση την ρίχνουν μόνο αριστεροί βουλευτές” επιδέχεται πολλών ερμηνειών.

Δεδομένο, θα πρέπει να θεωρείται ότι όλα τα παραπάνω θα τεθούν προς συζήτηση από τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο ζήτησε να συναντηθεί ιδιαιτέρως. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην Αίγυπτο στα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ, όπου θα παραστούν οι δύο άνδρες.