Skip to main content

Τι απαντά η Hellenic Seaways για το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Σποράδες

Πώς σχολιάζει η ακτοπλοϊκή εταιρεία την απόφαση του Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης να στηρίξει οικονομικά τη σύνδεση με τις Βόρειες Σποράδες.

Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και η εταιρεία είναι σε εγρήγορση παρακολουθώντας τις εξελίξεις, τόνισε σε ανακοίνωσή της η HELLENIC SEAWAYS αναφορικά με το δρομολόγιο Θεσσαλονίκης - Βορείων Σποράδων.

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης πήρε πρόσφατα την απόφαση να στηρίξει οικονομικά την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Βόρειων Σποράδων για τα επόμενα δύο χρόνια, όπως γνωστοποίησε το Διοικητικό Συμβούλιο του.

Απαντώντας σε δημοσιεύματα, η εταιρεία υπογράμμισε πως «δεν εγκατέλειψε τη γραμμή, γιατί δεν ήταν μια γραμμή η οποία της ανήκε», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι κατέβαλε επί δύο συναπτά έτη μεγάλη προσπάθεια για την σύνδεση αναλαμβάνοντας μόνο αυτή τον οικονομικό κίνδυνο.

Ουσιαστικά με την απάντησή της η Hellenic Seaways αφήνει ένα παράθυρο για να επανεξετάσει τη στάση της, αλλά σπεύδει να σημειώσει ότι το Flying Cat 4 έχει ήδη δρομολογηθεί για τη φετινή σεζόν σε άλλη γραμμή. 

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης ασκεί πιέσεις για το συγκεκριμένο θέμα ενώ ο ίδιος ο δήμαρχος έστειλε επιστολή στον διεθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας στην οποία έκανε αναφορά στα οικονομικά, τουριστικά και εμπορικά οφέλητους δρομολογίου και για τη Θεσσαλονίκη και για τα τρία νησιά, σημειώνοντας παράλληλα πως είναι προτεραιότητα ζωτικής σημασίας. Διαβεβαίωνε παράλληλα ότι θα έχει την υποστήριξη της δημοτικής αρχής της πόλης (δείτε εδώ).

Ο Γιάννης Μπουτάρης συναντήθηκε και με τον υπουργό Ναυτιλία για το θέμα αυτό ζητώντας του η σύνδεση να χαρακτηριστεί άγονη γραμμή.

Aκολουθεί η ανακοίνωση της Hellenic Seaways:

Σε συνέχεια πολλών δημοσιευμάτων τις τελευταίες εβδομάδες όπου αναφέρεται πως η HELLENIC SEAWAYS εγκατάλειψε την γραμμή Θεσσαλονίκης – Βορείων Σποράδων ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

Η HELLENIC SEAWAYS ως η μόνη ακτοπλοική εταιρεία που την τελευταία δεκαπενταετία και συγκεκριμένα τα έτη 2004, 2005, 2006 και 2009 επιχείρησε με ταχύπλοο πλοίο την δρομολογιακή σύνδεση της συμπρωτεύουσας με το σύμπλεγμα των νησιών των Β.Σποράδων, κατέβαλλε για ακόμη μια φορά την  προσπάθεια, δρομολογώντας το πλοίο της Flying Cat 4 την θερινή περίοδο του 2016. Παρόλο που τα οικονομικά αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα, συνέχισε την προσπάθεια και το 2017 συμβάλλοντας στην Τουριστική ανάπτυξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης.

Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης δρομολόγησης δεν κατεγράφη με θετικό πρόσημο για ακόμη μια χρονιά, καθιστώντας ασύμφορη οικονομικά την συνέχιση του εγχειρήματος.

Η HELLENIC SEAWAYS δεν εγκατέλειψε τη γραμμή, γιατί δεν ήταν μια γραμμή η οποία της ανήκε. Κατέβαλε επί δύο συναπτά έτη μεγάλη προσπάθεια για την σύνδεση αναλαμβάνοντας μόνο αυτή τον οικονομικό κίνδυνο.

Με το τέλος της δεύτερης χρονιάς και δεδομένων των αποτελεσμάτων αποφάσισε πως δεν ήταν πλέον εφικτό να συνεχίσει τη δρομολόγηση και εγκαίρως, ως ο Νόμος 2932 ορίζει, ήταν γνωστό από το 2017 ότι το πλοίο της Flying Cat 4 είχε ήδη δρομολογηθεί σε άλλη γραμμή.

Η HELLENIC SEAWAYS θεωρεί πως οι πρόσφατες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και είναι σε εγρήγορση παρακολουθώντας τις εξελίξεις.