Skip to main content

Τι απαντά η Κομισιόν στον Παπαδημούλη για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Ο ευρωβουλευτής είπε ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός από το 1,18% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος κατά το 1993-1999, σήμερα κυμαίνεται στο 0,98%.

Απάντηση έδωσε η Κομισιόν, δια του Αρμόδιου Επιτρόπου της για θέματα Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων, Γκίντερ Έτινγκερ, στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τη μείωση του προϋπολογισμού της ΕΕ σε σχέση με το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα των κρατών-μελών, από την περίοδο 1993-1999 μέχρι σήμερα, και την επιρροή που μπορεί να έχει η εξέλιξη αυτή στη χρηματοδότηση προγραμμάτων, όπως τα Horizon 2020, EFSI, COSME, ειδικά σε περιφέρειες οι οποίες βρίσκονται σε πολύ υψηλό κίνδυνο λόγω παγκοσμιοποίησης και τεχνολογικών αλλαγών.

Ο Δημ. Παπαδημούλης επισημαίνει ότι σήμερα «ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός από το 1,18% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος κατά το 1993-1999, σήμερα κυμαίνεται στο 0,98%. Ταυτόχρονα, τομείς όπως η αγροτική πολιτική, το περιβάλλον κ.λπ., από το σχεδόν 60% του συνολικού ενωσιακού προϋπολογισμού στις αρχές της δεκαετίας του 90, σήμερα κινείται κάτω από το 40%».

Στην απάντησή του ο κ. Έτινγκερ σημειώνει ότι «η Επιτροπή θα υποβάλει τις προτάσεις της για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο σε εύθετο χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη τις συζητήσεις που ξεκίνησαν με τη Λευκή Βίβλο της για το μέλλον της Ευρώπης», τονίζοντας πάντως ότι «ο σχεδιασμός του μελλοντικού προϋπολογισμού θα πρέπει να καθοδηγείται από τις βασικές αρχές της προστιθέμενης αξίας για την ΕΕ, της λογοδοσίας, της περισσότερης ευελιξίας εντός σταθερού πλαισίου και των απλουστευμένων κανόνων».

Ο Δημ. Παπαδημούλης απαντά επικαλούμενος στοιχεία της Κομισιόν που κάνουν για λόγο για περιφέρειες εντός της ΕΕ «οι οποίες βρίσκονται σε πολύ υψηλό κίνδυνο λόγω παγκοσμιοποίησης και τεχνολογικών αλλαγών (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, την Βόρειας Ιταλίας κ.α.», και ρωτά τί μέτρα θα λάβει η Επιτροπή «ώστε αυτός ο κίνδυνος να μειωθεί σε επίπεδα αντίστοιχα των μέσων ευρωπαϊκών όρων».

Ο Επίτροπος Έτινγκερ απαντά επικαλούμενος έγγραφο προβληματισμού της Κομισιόν, στη βάση του οποίου «εξετάζονται οι δυνατότητες για αυξημένη ευελιξία και αποτελεσματικότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) και διευκρινίζεται ότι η μελλοντική πολιτική συνοχής θα πρέπει να συνεχίσει να επικεντρώνεται στην περιφερειακή σύγκλιση και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη». Υπενθυμίζει, δε, ότι το έγγραφο προβληματισμού «επικεντρώνεται στην ανάγκη να διαμορφωθεί μια πραγματικά βιώσιμη παγκόσμια τάξη, στηριζόμενη σε κοινούς κανόνες και κοινό θεματολόγιο, ενώ παράλληλα εισηγείται εργαλεία για την προστασία και την ενδυνάμωση των πολιτών της ΕΕ, μέσω ισχυρών κοινωνικών πολιτικών και την παροχή της αναγκαίας στήριξης σε εκπαίδευση και κατάρτιση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους».