Skip to main content

Τι απαντά το Ιπποκράτειο στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ

Κανονικά λειτουργεί το Ανοσολογικό ιατρείο, λέει η διοίκηση του νοσοκομείου. Αιχμές κατά της ΠΟΕΔΗΝ και των στελεχών της.

Ανακριβείς χαρακτηρίζει η διοίκηση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης τις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) περί παύσης λειτουργίας του Τμήματος Κλινικής Ανοσολογίας, ως εξωτερικό ιατρείο της Β' Παθολογικής κλινικής, του νοσοκομείου.

«Για μία ακόμη φορά η ΠΟΕΔΗΝ εξέδωσε ανακριβές δελτίου Τύπου στηριζόμενο σε καταγγελία πολίτη χωρίς να προβεί σε διασταύρωση των πραγματικών στοιχείων και με βασικό στόχο να βάλει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και της όλης προσπάθειας που επιτελείται από αυτό», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η διοικήτρια του νοσοκομείου, Βασιλική Παπαχριστοδούλου.

Η ΠΟΕΔΗΝ βασιζόμενη σε επιστολή ασθενούς κοινοποίησε χτες δελτίο Τύπου στο οποίο κατήγγειλε ότι τον Σεπτέμβριο του 2017 έκλεισε το Τμήμα Ανοσολογίας στο οποίο εξυπηρετούνταν 2.500 ασθενείς με βαριά χρόνια νοσήματα από όλη την Ελλάδα επειδή συνταξιοδοτήθηκε η διευθύντρια της Β΄Παθολογικής Κλινικής. Παράλληλα η ΠΟΕΔΗΝ υποστήριξε ότι οι δύο ιατροί -πανεπιστημιακοί υπότροφοι δεν έχουν δικαίωμα λειτουργίας του τμήματος, ότι πλέον οι ασθενείς δεν μπορούν να κάνουν εξετάσεις, να δεχθούν τις απαραίτητες ιατρικές οδηγίες και να λάβουν φαρμακευτική αγωγή από το εν λόγω τμήμα που γνωρίζει το ιστορικό τους, ότι μελέτες πολλών ετών είναι παρατημένες και ότι οι ασθενείς δεν μπορούν να πάρουν γνωματεύσεις για να τις χρησιμοποιήσουν στις αιτήσεις αξιολόγησης αναπηρίας του ΚΕΠΑ.

Στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ η διοίκηση του Ιπποκρατείου έδωσε τις εξής απαντήσεις:

1. Το χαρακτηριζόμενο ως Τμήμα Κλινικής Ανοσολογίας αποτελούσε Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο της Β΄Παθολογικής Κλινικής, ένα από τα συνολικά 229 Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία που λειτουργούν στο νοσοκομείο.

2. Η πρώην διευθύντρια της Β΄Παθολογικής Κλινικής αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης στις 31.08.2016 και όχι τον Σεπτέμβριο του 2017.

3. Ως υπεύθυνος των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων της Β΄Παθολογικής Κλινικής ορίστηκε ο νέος διευθυντής αυτής και τα ιατρεία πραγματοποιούσαν οι δύο ακαδημαϊκοί υπότροφοι της κλινικής

4. Στις 31.08.2017 έληξε η θητεία των δύο ακαδημαϊκών υποτρόφων και για το λόγο αυτό και προς εξυπηρέτηση των ασθενών μεταφέρθηκαν τα προγραμματισμένα μέχρι και 31.12.2017 ραντεβού στα αντίστοιχα ιατρεία της Δ' Παθολογικής Κλινικής

5. Στο Ανοσολογικό Ιατρείο από 01.01.2016 μέχρι 31.08.2017 καταχωρήθηκαν και πραγματοποιήθηκαν 200 προσελεύσεις ασθενών

6. Ο πολίτης που υπογράφει την καταγγελία ουδέποτε απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του νοσοκομείου προς διευθέτηση τυχόν προβλημάτων παρά μόνο κοινοποίησε στις 21.11.2017 επιστολή προς τον υπουργό Υγείας.

7. Η διεξαγωγή κλινικών μελετών και δη μη παρεμβατικών, ρυθμίζεται από αυστηρό και ορισμένο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο περιλαμβάνει σαφείς διοικητικές διαδικασίες. Η πρώην διευθύντρια της Β΄Παθολογικής Κλινικής από την ημέρα της συνταξιοδότησης της συνέχισε τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών ως κύρια ερευνήτρια του ΑΠΘ για την ολοκλήρωση των οποίων ενημερώνει τη διοίκηση του νοσοκομείου.

8. Σε συνέχεια της αποχώρησης λόγω συνταξιοδότησης της πρώην διευθύντρια της Β΄Παθολογικής Κλινικής, η εν λόγω κλινική συνεχίζει την επιτυχημένη λειτουργία της με πλούσιο κλινικό, διδακτικό και ερευνητικό έργο.

«Δυστυχώς για την ΠΟΕΔΗΝ η τραγική πραγματικότητα των αναφερόμενων στο δελτίο Τύπου "2.500 ασθενών" δεν υφίσταται», καταλήγει η κ. Παπαχριστοδούλου.