Skip to main content

Τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης εγκαινίασε ο Βούτσης (video)

Η έκθεση, με κεντρικό θέμα τη Δημοκρατία στον 21ο αιώνα και τιμώμενες τις Γαλλόφωνες χώρες, πρόκειται να διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 6 Μαΐου.

της Αρετής Τασούλα

Τα εγκαίνια της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Πέμπτη 3 Μαΐου, από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

«Το μήνυμα που πρέπει να βγει από αυτή την εξαιρετική προσπάθεια απευθύνεται σε όλους και ειδικότερα στη νεολαία και είναι ότι οι πνευματικοί δημιουργοί ήταν και είναι παρόντες σε αυτά τα δύσκολα χρόνια με πρωτοπόρες και δημιουργικές δράσεις», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνος Στρατής υπογράμμισε πως «η 15η ΔΕΒΘ αποτελεί μία από τις πλουσιότερες και πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις του πολιτισμού» και έκανε λόγο για τρεις άξονες στον τομέα του βιβλίου. Τη στήριξη της οικονομικής διάταξης και της αναπτυξιακής πολιτικής, τη συμβολή των πνευματικών δημιουργών στην κοινωνία καθώς και την ανάγκη πολιτικής με στόχο την αύξηση του αναγνωστικού κοινού.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, αφού έκανε μία ιστορική αναδρομή στην έκθεση του βιβλίου, τόνισε πώς «στην 15η ΔΕΒΘ δεν τιμάται μία χώρα, αλλά ένας ολόκληρος πολιτισμός, ο γαλλικός».

Αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, ο πρόεδρος της ΔΕΘ, κ. Τάσος Τζήκας, τόνισε τη σημαντικότητα της ΔΕΒΘ και έκρινε αναγκαίο «να τεθεί αυτή η έκθεση υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων». Παράλληλα, απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε «να βρεθεί μία λύση μετά το 2019 στο ζήτημα της χρηματοδότησης της ΔΕΘ».

Απαντώντας στον πρόεδρο της Helexpo, ο κ. Τζιτζικώστας εγγυήθηκε πως θα ζητήσει περισσότερα κονδύλια για την ΔΕΘ, ενώ δεσμεύτηκε πως «η έκθεση του βιβλίου θα γίνεται στη Θεσσαλονίκη».

Στα εγκαίνια επίσης παρευρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο Γάλλος πρόξενος, Φιλίπ Ρε, η γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, Κυριάκος Ποζρικίδης καθώς και πλήθος βουλευτών της Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση, με κεντρικό θέμα τη Δημοκρατία στον 21ο αιώνα και τιμώμενες τις Γαλλόφωνες χώρες, πρόκειται να διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 6 Μαΐου στα Περίπτερα 13, 14 και 15 της ΔΕΘ.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 285 εκδότες από την Ελλάδα και άλλες χώρες, 44 Γάλλοι εκδότες καθώς και περισσότεροι από 40 συγγραφείς. Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης ΔΕΒΘ πρόκειται να πραγματοποιηθούν συνολικά σχεδόν 500 εκδηλώσεις.