Skip to main content

Τη διεξαγωγή διαδήλωσης των Τούρκων επέτρεψε το Ρότερνταμ

«Η διαδήλωση γίνεται για τα δικαιώματα των Τούρκων» εξήγησε ο Λέναρτ ντε Γιονγκ, ένας εκπρόσωπος του δήμου της ολλανδικής πόλης

Την άδεια προκειμένου να γίνει στην πόλη μια διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της ολλανδικής αστυνομίας έδωσε ο δήμος του Ρότερνταμ επειδή το περασμένο Σαββατοκύριακο διέλυσε μια συγκέντρωση έξω από το προξενείο της Τουρκίας, χρησιμοποιώντας εκπαιδευμένους σκύλους και νερό υπό πίεση.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αιτία για τη συγκέντρωση του περασμένου Σαββάτου ήταν η άρνηση της Ολλανδίας να δεχτεί στο έδαφός της δύο Τούρκους υπουργούς που επρόκειτο να μιλήσουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις υπέρ του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μεταξύ των δύο χωρών ξέσπασε μια άνευ προηγουμένου διπλωματική κρίση, λίγα μόλις 24ωρα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία.

«Η διαδήλωση γίνεται για τα δικαιώματα των Τούρκων» εξήγησε ο Λέναρτ ντε Γιονγκ, ένας εκπρόσωπος του δήμου.

Το περασμένο Σάββατο η Ολλανδία απέλασε την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, τη Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, η οποία πήγε στο Ρότερνταμ αφού προηγουμένως οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να πάει στην πόλη για να μιλήσει σε μια προεκλογική συγκέντρωση.

Περίπου 1.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ αλλά αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν μετά την επέμβαση της ολλανδικής αστυνομίας.