Skip to main content

Τι γράφουν οι Τούρκοι για τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών (φωτο)

Περιορισμένη σημασία δίνει ο τουρκικός Τύπος στην σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με το θέμα να απουσιάζει από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Η είδηση για την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο δεν φαίνεται να παίρνει ιδιαίτερη έκταση στον τουρκικό Τύπο καθώς σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους το θέματα εμφανίζεται περιγραφικά ενώ απουσιάζει κι από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι αρκετά μεγάλα πρακτορεία δεν αναφέρουν καν την είδηση ή τις περαιτέρω εξελίξεις στην κεντρική σελίδα τους.

Η Hurriyet, το CNN Turk, το Anadolu και άλλα πρακτορεία δίνουν περισσότερη έμφαση σήμερα στις σελίδες τους σε θέματα όπως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρίν και η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στις αφρικανικές χώρες, αναφερόμενα μόνο επιγραμματικά στις εξελίξεις με τους δύο στρατιωτικούς.

Εξάλλου, σε σημερινό δημοσίευμά του το Anadolu αναφέρει ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί πήραν αναβολή για παρουσιαστούν στον δικαστή την Δευτέρα και επισημαίνει ότι οι απολογίες τους ήταν «αντικρουόμενες».
Επισημαίνει δε, ότι τα τρία κινητά που βρέθηκαν πάνω τους θα μεταφερθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να εξεταστεί ενδελεχώς το υλικό που είναι αποθηκευμένο σε αυτά.



Μάλιστα, μοναδικό δημοσίευμα στη σελίδα της Hurriyet εστιάζει περισσότερο στις αντιδράσεις του ελληνικού Τύπου, μεταφέροντας ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα που κάνουν λόγο για «τουρκική ενέδρα» στον Έβρο και μεταφέρουν την αγωνία των Ελλήνων για την τύχη των δύο παιδιών.


Στο ίδιο μήκος κύματος και το CNN Τurk που παρουσιάζει εντελώς επιγραμματικά την είδηση, αναφερόμενο στα σημαντικότερα στοιχεία της απολογίας των δύο στρατιωτικών όπου εξηγούσαν την παρουσία τους στην τουρκική πλευρά των συνόρων. Όπως αναφέρει, οι Έλληνες στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι ακολουθούσαν ίχνη πιστεύοντας ότι επρόκειτο για πρόσφυγα και, λόγω της κακοκαιρίας, πέρασαν χωρίς να το καταλάβουν τα σύνορα.

Αντίστοιχος χειρισμός του θέματος και από την Haberler, εστιάζοντας στις φωτογραφίες που βρέθηκαν στα κινητά των δύο στρατιωτών, τις οποίες οι ίδιοι είπαν ότι έβγαλαν για να δείξουν στους ανωτέρους τους.



Το Haber Turk εστιάζει στις τελευταίες εξελίξεις σύμφωνα με τις οποίες ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης κατηγορούνται από τις τουρκικές αρχές ότι παραβίασαν απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και όχι για απόπειρα κατασκοπείας. Όπως αναφέρει, οι δύο στρατιωτικοί παραμένουν σε τουρκική φυλακή στην Αδριανούπολη με το αιτιολογικό ότι είναι ύποπτοι φυγής και με το σκεπτικό ότι δεν έχουν κατοικία στην Τουρκία, ότι μπορεί να διαφύγουν πίσω στην Ελλάδα αλλά και ότι μπορεί να επιχειρήσουν να καταστρέψουν τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία εντοπίστηκαν από τους Τούρκους στρατιωτικούς.



Τέλος, το συντηρητικό Yeni Safak από τη μεριά του μεταδίδει ακόμα την είδηση με τον τίτλο «Συνελήφθησαν με την υποψία ότι κατασκοπεύουν στα σύνορα», παρά το γεγονός ότι σήμερα έγινε εμφανές ότι οι στρατιώτες δεν πρόκειται να κατηγορηθούν για κάτι τέτοιο.