Skip to main content

Τι λέει η ιατροδικαστής για τη δολοφονία της συζύγου του λέκτορα ΑΠΘ

Η ιατροδικαστής Λήδα Κοβάτση κατέθεσε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ότι πιστεύει πως κάποιος στο νοσοκομείο χορήγησε αρσενικό στη 32χρονη.

Την πεποίθησή της ότι κάποιος μέσα στο νοσοκομείο χορηγούσε αρσενικό στην άτυχη 32χρονη σύζυγο του λέκτορα του ΑΠΘ εξέφρασε κατά την κατάθεση της σήμερα η ιατροδικαστής Λήδα Κοβάτση.

«Πιστεύω πως κάποιος μέσα στο νοσοκομείο της χορήγησε αρσενικό. Αυτό προκύπτει από τις εργαστηριακές εξετάσεις», είπε η κ. Κοβάτση, κατά την πολύωρη κατάθεσή της ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης.

Από το τέλος Οκτωβρίου εκδικάζεται η υπόθεση με κατηγορούμενο έναν 45χρονο Λέκτορα του ΑΠΘ ο οποίος κατηγορείται ότι δηλητηρίασε με αρσενικό την 32χρονη σύζυγό του και την 87χρονη γιαγιά της, το καλοκαίρι του 2013.

Από τις εξετάσεις των δειγμάτων αίματος και ούρων που ελήφθησαν ενώ η νεαρή κοπέλα ήταν εν ζωή, προέκυψε ότι το χρονικό διάστημα που συμπίπτει με τη νοσηλεία, υπάρχει εκτίναξη στις τιμές του αρσενικού, κάτι -που σύμφωνα με τη μάρτυρα δεν ήταν τυχαίο. Κατά την προγενέστερη κατάθεσή του, ο διευθυντής του εργαστηρίου ιατροδικαστικής και τοξικολογίας του ΑΠΘ Νίκος Ράικος, άφησε αιχμές κατά της συναδέλφου του για τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που η ίδια διενήργησε και έστρεψαν τις έρευνες σε δηλητηρίαση από κάδμιο.

Η κ. Κοβάτση υπεραμύνθηκε της ορθότητάς των εργαστηριακών εξετάσεων αίματος που αφορούσαν τις δυο γυναίκες -όσο ζούσαν- και τους πλησιέστερους συγγενείς τους. Εξηγώντας στο δικαστήριο γιατί το κάδμιο δεν βρέθηκε σε βιολογικό υλικό (τρίχες) των δύο γυναικών που εξετάστηκε μετά τον θάνατό τους, η μάρτυρας είπε ότι σε δηλητηρίαση με αρσενικό ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει μία πρωτεΐνη η οποία δεσμεύει το κάδμιο και το καθιστά βιολογικά ανενεργό.   

Οι δύο παραπάνω μάρτυρες εξετάστηκαν κατ' αντιπαράσταση, ύστερα από αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης Νίκου Διαλυνά.