Skip to main content

Τι λέει ο ιδιοκτήτης του σχολικού που πήρε χθες φωτιά

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας στην οποία ανήκει το λεωφορείο υποστηρίζει ότι το διώροφο όχημα είχε περάσει ΚΤΕΟ μόλις τον περασμένο Ιούνιο.

Στη διαβεβαίωση ότι το σχολικό λεωφορείο, το οποίο τυλίχθηκε χθες το μεσημέρι στις φλόγες στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης, «είχε περάσει όλους τους απαραίτητους μηχανολογικούς ελέγχους, είχε όλα τα έγγραφα που απαιτούνται από την Πυροσβεστική και είχε περάσει ΚΤΕΟ μόλις τον περασμένο Ιούνιο» προχώρησε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ιδιοκτήτης της εταιρείας στην οποία ανήκει το λεωφορείο, Μιχαήλ Πεζίκογλου.

Σύμφωνα με τον κ.Πεζίκογλου, με βάση την πρώτη αυτοψία τη Πυροσβεστικής, το συμβάν οφείλεται μάλλον σε βραχυκύκλωμα.

Όπως έγινε γνωστό, το λεωφορείο εκτελούσε το δρομολόγιο μεταφέροντας μαθητές από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ραιδεστού προς Λακκιά-Φιλοθέη-Ραιδεστό. Όταν έγινε αισθητός ο καπνός στη μηχανή του οχήματος, οι μαθητές της Φιλοθέης και της Ραιδεστού αποβιβάστηκαν στη Φιλοθέη και πρόλαβαν να απομακρυνθούν πριν το λεωφορείο τυλιχτεί στις φλόγες και καταστραφεί ολοσχερώς.

«Κατασκευαστικά, τα λεωφορεία είναι πολύ καλά μονωμένα εκεί που τελειώνει η μηχανή και ξεκινάει η καμπίνα. Αν ξεσπάσει, δηλαδή, φωτιά στη μηχανή, θέλει περίπου 30 λεπτά για να φτάσει στην καμπίνα, άρα υπάρχει αρκετός χρόνος στους επιβάτες να απομακρυνθούν» εξήγησε ο κ.Πεζίκογλου, προσθέτοντας ότι κίνδυνος υπάρχει μόνο αν δεν ανοίγουν η πόρτα και οι έξοδοι κινδύνου. «Από την πρώτη αυτοψία, η Πυροσβεστική μάς ενημέρωσε ότι πρόκειται μάλλον για βραχυκύκλωμα, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στα λεωφορεία μας από το 1988» τόνισε ο κ. Πεζίκογλου, χαρακτηρίζοντας ως «κακή στιγμή» το περιστατικό. Αναφερόμενος στο συμβάν σημείωσε ότι, σύμφωνα με όσα του μετέφερε ο οδηγός του λεωφορείου, «είδε ξαφνικά καπνό να βγαίνει από τη μηχανή την ώρα που το λεωφορείο βρισκόταν καθοδόν για τη Νέα Ραιδεστό». Όπως υποστήριξε, ο οδηγός σταμάτησε αμέσως, αποβίβασε με ασφάλεια τους μαθητές και φώναξε την Πυροσβεστική, η οποία όμως καθυστέρησε να φτάσει με αποτέλεσμα το λεωφορείο να καταστραφεί ολοσχερώς».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών, Δημήτρης Χατζηβρέττας, σημείωσε ότι «υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία, τα οποία ναυλώνουν λεωφορεία που μετακινούν μαθητές από διάφορα τουριστικά γραφεία» και συμπλήρωσε: «Η ευθύνη είναι καθαρά του ιδιοκτήτη του οχήματος, ο οποίος έχει την υποχρέωση συντήρησής του, ενώ όταν τα λεωφορεία ανήκουν στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, την ευθύνη έχουν οι ίδιοι, καθώς τα οχήματα είναι ιδιοκτησία τους». Σε κάθε περίπτωση, εδώ και λίγες μέρες συγκροτήθηκαν δύο συνεργεία μικτών κλιμακίων ελέγχου οχημάτων τα οποία, σε συνεργασία με την Τροχαία, πραγματοποιούν στοχευμένους ελέγχους καταρχήν στα κίτρινα σχολικά λεωφορεία, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Τα συνεργεία μεταβαίνουν σε δρόμους και σε σημεία που γνωρίζουμε ότι κυκλοφορούν τα κίτρινα λεωφορεία. Οι υπεύθυνοι, σε συνεργασία με την Τροχαία, σταματούν τα λεωφορεία και ελέγχουν τις ζώνες ασφαλείας, τους πυροσβεστήρες, τα ελαστικά, τους ταχογράφους και τα παραστατικά που πρέπει να διαθέτει ο οδηγός για τη μετακίνηση των μαθητών» επισήμανε ο κ. Χατζηβρέττας και διαβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι, οι οποίοι διενεργούνται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, θα συνεχιστούν, ώστε να συμπεριλάβουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό οχημάτων.

Την ανάγκη ύπαρξης ενιαίου φορέα μεταφορών, που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ασφαλή μεταφορά όλων των μαθητών από και προς το σχολείο τους, υπογραμμίζει, με ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι το συμβάν «αποδεικνύει με τραγικό τρόπο το τεράστιο θέμα που υπάρχει με την ασφάλεια στις μεταφορές των μαθητών. Πέρα από τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν σε δεκάδες σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας (και στο συγκεκριμένο σχολείο) με την περικοπή δρομολογίων, το περιστατικό αυτό αποκαλύπτει και το γεγονός ότι όσο οι μεταφορές θα είναι στα χέρια των ιδιωτικών πρακτορείων και οι όποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπολειτουργούν, η ασφάλεια της μεταφοράς των μαθητών δεν υπάρχει. Έχουν τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το συμβάν. Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας οφείλει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά όλων των μαθητών από και προς το σχολείο τους» (δείτε εδώ).

 

φωτογραφία αρχείου