Skip to main content

Τι προσδοκούν οι κάτοικοι από το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης

Κάτοικοι, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι των οδών όπου ξεκίνησαν διαγραμμίσεις, εκφράζουν στη Voria.gr τις προσδοκίες τους από το νέο σύστημα.

Με σχετική επιφύλαξη αντιμετωπίζουν την επερχόμενη εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης του δήμου Θεσσαλονίκης οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες των οδών Κασσάνδρου και Ολυμπιάδος, όπου ξεκίνησαν οι εργασίες διαγράμμισης και οριοθέτησης των θέσεων στάθμευσης.

Ορισμένοι εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το αν θα είναι αποτολεσματικό το μέτρο, ενώ άλλοι αισθάνονται ικανοποιημένοι που επιτέλους δείχνει να δρομολογείται η αντιμετώπιση ενός σημαντικού προβλήματος που εδώ και τόσα χρόνια επιδεινώνει το κυκλοφοριακό της Θεσσαλονίκης.

Για τη συγκεκριμένη περιοχή, μάλιστα, το παρκάρισμα είναι ένα μεγάλο αγκάθι, αφού  η οδός Κασσάνδρου είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη και δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις στάθμευσης με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναγκάζονται καθημερινά να διπλοπαρκάρουν τα οχήματά τους, προκαλώντας αναστάτωση και κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Οι κάτοικοι αναμένουν την έναρξη της ενημερωτικής καμπάνιας του δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μάθουν επισήμως και με περισσότερες λεπτομέρειες τον τρόπο λειτουργίας του νέου συστήματος, (δείτε περισσότερα εδώ και εδώ). 

Μέχρι τότε άλλοι εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι και άλλοι περισσότερο επιφυλακτικοί.

«Χρειάζεται οπωσδήποτε καλύτερος έλεγχος, πολλοί παρκάρουν παράνομα εδώ αλλά δεν επιβάλλονται πρόστιμα. Ακόμη, υπάρχουν και εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες, που καταλαμβάνουν θέσεις πάρκινγκ αλλά δεν τα μαζεύει ο δήμος», λέει ο κ. Ιωάννης Καλατσιάνης που διαμένει επί της Κασσάνδρου. Την ανάγκη για πιο άρτιο και οργανωμένο έλεγχο επισημαίνει και ο κ. Γιώργος Μπράχος, που διατηρεί κατάστημα στην οδό. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ελεγχόμενη στάθμευση, εφόσον λειτουργήσει σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα αποτελέσει ένα καλό εισπρακτικό μέσο για τον δήμο, ωστόσο η δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης είναι αυτή που ίσως να έλυνε το πρόβλημα.

«Χειρότερη θα γίνει η κατάσταση και όχι καλύτερη, δεν γίνεται να ελέγξεις το πάρκινγκ όταν υπάρχουν τόσα πολλά αυτοκίνητα. Ίσως το κέντρο να αποσυμφορηθεί κάπως, αλλά εδώ είναι πιο δύσκολα», υποστηρίζει ο Μανώλης Φρέγκος, ιδιοκτήτης επιχείρησης επί της Κασσάνδρου, ενώ από την πλευρά του ο κ. Χαράλαμπος Καϊμασίδης, κάτοικος της περιοχής, αναφέρει πως είναι απαραίτητες κάποιες παρεμβάσεις που θα περιορίσουν το ανεξέλεγκτο παρκάρισμα.

Ως ιδιαίτερα θετική και ελπιδοφόρα πρωτοβουλία χαρακτηρίζει την διάκριση μεταξύ θέσεων κατοίκων και επισκεπτών η κ. Μαρκέλλα Κανάνη, εργαζόμενη σε κατάστημα της περιοχής. «Πρέπει να διασφαλίζονται οι θέσεις των κατοίκων και να μην είναι κατειλημμένες όταν ερχόμαστε να παρκάρουμε», λέει η ίδια, ενώ στο ίδιο πνεύμα και ο κ. Λουκάς Κυρέτσης, ιδιοκτήτης καταστήματος επισημαίνει ότι πρέπει να γίνεται διάκριση και να υπάρχει έλεγχος ως προς αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και για δύο μήνες στην 3η Δημοτική Κοινότητα, ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες διαγράμμισης και κάθετης σήμανσης σε οδούς και των υπόλοιπων Κοινοτήτων, ώστε να ενταχθούν στο νέο καθεστώς.