Skip to main content

Τι παρέχει στους πρόσφυγες η ανακαινισμένη δομή στα Διαβατά (φωτο+vid)

Οι νέες εγκαταστάσεις στα Διαβατά στεγάζουν περίπου 390 άτομα, στην πλειοψηφία τους μέλη οικογενειών από το Αφγανιστάν και τη Συρία

Δύο ξεχωριστά δωμάτια, μπάνιο, ηλιακό θερμοσίφωνα, κουζίνα με ψυγείο και μικρό φούρνο, σύνδεση wifi, κλιματισμός και τηλεόραση παρέχονται στις μονάδες μακροπρόθεσμης στέγασης, στην ανακαινισμένη δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά Θεσσαλονίκης που εγκαινιάζεται σήμερα.

Οι νέες εγκαταστάσεις στεγάζουν περίπου 390 άτομα, στην πλειοψηφία τους μέλη οικογενειών από το Αφγανιστάν και τη Συρία, σε περισσότερο αξιοπρεπείς και διακριτικές υποδομές, σε σχέση με τα μονόχωρα κοντέινερ που υπήρχαν πριν την ανακαίνιση.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε υπάλληλος της δομής στη Voria.gr, πολλοί από τους διαμένοντες στη δομή έχουν κάνει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, ενώ δεν είναι και λίγοι αυτοί που έχουν ήδη άδεια παραμονής στη χώρα.

Το κάθε κοντέινερ από αυτά που υπάρχουν τώρα, μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι έξι άτομα. Συνολικά υπάρχουν 156 κοντέινερ, ενώ διατίθενται και δύο κοντέινερ ειδικά διαμορφωμένα για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στον χώρο, ο οποίος έχει συνολικά έχει δυναμικότητα 900 ατόμων, αναμένονται και επιπλέον αφίξεις από νησιά του Αιγαίου και από τον Έβρο.

Τα παιδιά που διαμένουν στη δομή συμμετέχουν στα προγράμματα φοίτησης. Οι οικογένειες στεγάζονται στο χώρο, ωστόσο έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν εκτός του χώρου ανά πάσα στιγμή το θελήσουν, να δραστηριοποιηθούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης και να κοινωνικοποιηθούν με όποιο τρόπο επιθυμούν. Όπως τόνισε στη Voria.gr υπάλληλος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σπουδαίο ρόλο στην κοινωνικοποίηση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των προσφύγων διαδραματίζουν οι ποικίλες δράσεις των ΜΚΟ, χρηματοδοτούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, στους «ένοικους» της δομής παρέχονται υπηρεσίες φροντίδας υγείας με ιατρείο που λειτουργεί καθημερινά.

Κατά την τελετή των εγκαινίων θα παραχωρήσει ομιλία ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Valter Stehel, καθώς και εκπρόσωπο των φορέων ASB και ECHO.

Κατά την εκδήλωση των εγκαινίων της δομής, οι εκπρόσωποι της Γερμανικής ΜΚΟ, ASB, αναφέρθηκαν στη διαδικασία της ανακαίνισης, η οποία ξεκίνησε την άνοιξη του 2017, ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις και διήρκεσε συνολικά περίπου ενάμισι μήνα.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Γκουγκουλής, Γενικός Γραμματέας Υποδοχής από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στα διάφορα προβλήματα που αντιμετώπισε η δομή κατά τη λειτουργία της, όπως ήταν η πυρκαγιά που ξέσπασε τον περασμένο χειμώνα. Ωστόσο, με την ανακαίνιση που εγκαινιάζεται σήμερα η κυβέρνηση και η πολιτεία απέδειξαν ότι μπορούν να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, με τη βοήθεια και των «φίλων μας», όπως είπε. Ο κ. Γκουγκουλής ευχαρίστησε την ASB και όλες τις ΜΚΟ που συμβάλλουν στην προσπάθεια, καθώς και τον στρατό και την αστυνομία.

«Είμαστε περήφανοι για τις οργανώσεις της Γερμανίας, όπως η ASB που κάνουν τόσο καλή δουλειά διεθνώς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Valter Stehel και τόνισε τη σημασία της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που καθοδηγεί τις χώρες στο να συνεισφέρουν η μία στις ανάγκες της άλλης, όχι μόνο με την παροχή κονδυλίων αλλά και με άλλους τρόπους.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν μια έκθεση ζωγραφικής και χειροτεχνίας που έχουν δημιουργήσει παιδιά που διαμένουν στη δομή.

Εν συνεχεία, τα παιδιά της δομής παρουσίασαν μια θεατρική παράσταση και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση των παρευρισκομένων στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της δομής.