Skip to main content

Η πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας με ένα απλό τεστ

Τι συμβαίνει στους εκάστοτε κυβερνώντες και χάνουν την επαφή με το κοινό; Πώς καταφέρνουν και απομονώνονται και χάνουν την επικοινωνία με τον κόσμο;

Είναι αστείο να υποστηρίζεται ότι αποκαθίσταται σιγά – σιγά η εμπιστοσύνη του κόσμου απέναντι στην ελληνική οικονομία και στις προοπτικές της. Και μόνο ως αστείο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Και για όσους τυχόν έχουν διαφορετική άποψη, τους προτείνουμε να κάνουν το εξής απλό τεστ: Ας ρωτήσουν ανθρώπους από τον κοινωνικό περίγυρο τους, που έχουν λεφτά στην τράπεζα, τί θα έκαναν αν αύριο το πρωί αποσύρονταν τα capital controls. Θα τα άφηναν εκεί που είναι ή θα τα «σήκωναν»; Τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος τους. Περιμένουμε με αγωνία τις απαντήσεις που θα πάρουν, στα «Σχόλια», στο τέλος του κειμένου.

Για να μην γελιώμαστε. Ακόμα και στην κυβέρνηση – και πολύ περισσότερο στις τράπεζες και ακόμα περισσότερο στην Τράπεζα της Ελλάδας – γνωρίζουν ότι «όλα είναι στον αέρα». Κι ακριβώς γι αυτό το λόγο δεν υπάρχει κατ' αρχήν περίπτωση να αρθούν τα capital controls, μια και τα αναφέραμε. Αντιθέτως, για να ξέρετε, εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν πιο σκληρά, προσεχώς, υπό την έννοια να μειωθεί το εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων. Ο λόγος; Από τις αρχές του χρόνου, η αβεβαιότητα έχει μεγαλώσει και το γεγονός «χτύπησε» αμέσως στα καταθετικά υπόλοιπα. Ακόμα και με κεφαλαιακούς περιορισμούς, μέσα σε διάστημα μικρότερο των 45 ημερών, μειώθηκαν περισσότερο από 1 δισ. ευρώ! Το συμπέρασμα; Ολοι είναι αυτή τη στιγμή με το δάκτυλο στην σκανδάλη.

Σε τέτοιο βαθμό, που, μερικές φορές, διαβάζοντας τα στοιχεία, μάς γεννάται το ερώτημα: Τι συμβαίνει στους εκάστοτε κυβερνώντες και χάνουν την επαφή με το κοινό; Πώς τα καταφέρνουν και απομονώνονται και χάνουν την επικοινωνία με τον κόσμο; Πώς μπορεί, για παράδειγμα, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, να ισχυρίζεται δημοσίως ότι «πλέον κανείς δεν ψάχνει στα σκουπίδια για φαγητό;». 'Η ότι τον συναντούν στον δρόμο και τον επευφημούν, γι αυτόν ακριβώς τον λόγο; Είναι ενδεικτικό το σχόλιο που διαβάσαμε σε φιλοκυβερνητικό έντυπο: «Ας κάνουν εκτροπή τις τηλεφωνικές γραμμές από την Κουμουνδούρου στο Μαξίμου, για να μιλά ο Φλαμπουράρης με τον κόσμο που παίρνει και παραπονιέται».

Αδικος κόπος. Το πιθανότερο είναι ότι ο υπουργός θα λείπει. Δεν περνά ακριβώς όλη τη μέρα του στο γραφείο, απ' ό,τι μαθαίνουμε...