Skip to main content

Τι προβλέπει το ν/σ του ΥΠΑΑΝ για τη Ζώνη Καινοτομίας

Ποιες τροποποιήσεις στη σύσταση και τον τρόπο λειτουργίας της ΑΖΚ φέρνει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σειρά αλλαγών στο  πλαίσιο λειτουργίας που διέπει την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ) Θεσσαλονίκης επιφέρει το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, στόχος των διατάξεων είναι η άμεση ενεργοποίηση και υλοποίηση του σκοπού της Ζώνης, η δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος προσφοράς επιχειρηματικών ευκαιριών, με διασφάλιση διαφάνειας, αποδοτικότητας και προσαρμογής στα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας.

Για τους παραπάνω λόγους το υπουργείου φέρνει τις εξής παρεμβάσεις:

- Γίνεται προσαρμογή και αναγραφή των αρμόδιων εμπλεκόμενων Υπουργείων με τις σημερινές ονομασίες και αρμοδιότητές τους, όπως αυτοί έχουν μειωθεί.
- Οριοθετείται η δραστηριοποίηση της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, με έκδοση κανονιστικής πράξης, όπου  καθορίζεται η περιοχή με συντεταγμένες.
- Η εταιρεία εντάσσεται από τον καθαρά ιδιωτικό τομέα, στις ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου, για έλεγχο, ορθολογισμό των δαπανών, προσλήψεων και οικονομικής διαχείρισης.
- Οι συμβάσεις προμηθειών, διέπονται από τις διατάξεις που ισχύουν περί Επιχειρήσεων του Δημοσίου τομέα. Ως εκ τούτου, υφίσταται πλέον έλεγχος των διαδικασιών και ενισχύεται η αξιοκρατία και η διαφάνεια.
- Περιορίζεται ο αριθμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, προβλέπεται οργανόγραμμα με ορισμό διευθύνσεων και τμημάτων, ενώ για το προσωπικό προβλέπονται αποσπάσεις-μετατάξεις και πάσης φύσεως προσλήψεις σύμφωνα με τις διατάξεις που αφορούν τις ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου.
- Διασφαλίζεται η διαφάνεια, με ευρύτερη δημοσιότητα των δραστηριοτήτων και δημοσιοποίηση.
- Καθιερώνεται η επιλογή προσώπων, προσαρμοσμένη στη νέα προσέγγιση και προβλέπονται καλύτερες και ισότιμες δυνατότητες επιλογών.
- Καταργείται η 25μελής Επιτροπή Εποπτείας Ανάπτυξης και αντικαθίσταται από μια 15μελή Επιτροπή, με καθαρά συμβουλευτικό και υποστηρικτικό χαρακτήρα, στηριζόμενη στις γνώσεις, την εμπειρία και την φιλοπατρία των μελών της και έχει τη δυνατότητα να καλεί συμβουλευτικά  φυσικά και νομικά πρόσωπα από την Ελλάδα και το Εξωτερικό για την επίτευξη των στόχων και την υλοποίηση του έργου της. Η κατάργηση του οργάνου δεν συνεπάγεται και την κατάργηση της δυνατότητας του πολίτη, του επιχειρηματία και των επιστημονικών και επαγγελματικών ενώσεων, να υποβάλουν προς την εταιρεία προτάσεις και ιδέες, είτε στο πλαίσιο διμερών επαφών και συναντήσεων, είτε στο πλαίσιο ενημερωτικών – επιστημονικών εκδηλώσεων και διαβουλεύσεων της εταιρείας ή άλλων φορέων.