Skip to main content

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τους ημιυπαίθριους

Προς συζήτηση στη Βουλή από χθες το ν/σ για τους ημιυπαίθριους. Ποιοι νομιμοποιούνται και τι πρόστιμα προβλέπει. Σύγχυση στους ιδιοκτήτες κλειστών ημιυπαίθριων, σχετικά με το αν θα υπολογίζονται τελικ

Προςσυζήτηση στη Βουλή κατατέθηκε χθες τοπολύκροτο νομοσχέδιοτου υπουργείουΠεριβάλλοντος για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων. Μεταξύ άλλων, το ν/σκαθορίζει ποιοι είναι οι ημιυπαίθριοιχώροι, προβλέπειτο ύψος των προστίμων, ενώ διευκρινίζεικαι τις διαδικασίες που θα πρέπει ναακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες για την τακτοποίησή τους. Ωστόσοσύγχυση επικρατεί σε πολλούς ιδιοκτήτεςκλειστών ημιυπαίθριων, σχετικά με τοαν οι χώροι αυτοί θα υπολογίζονταιτελικά στα τεκμήρια διαβίωσης. (Για όλοτο κείμενο του νομοσχεδίου πατήστεεδώ)

Όπωςδιευκρινίζεται, το ν/σ δεν θέτει ζήτημανομιμοποίησης ημιυπαίθριων, αλλά μετην καταβολή προστίμου διατήρησηςαυθαιρέτου ο ιδιοκτήτης τους δεναντιμετωπίζει καμία κύρωση για διάστημα40 ετών.

Σύμφωνα με το ν/σ ημιυπαίθριοιθεωρούνται οι χώροι που αρχικά προορίζοντανγια τη βελτίωση της αρχιτεκτονικής τωνκτιρίων, «κλείστηκαν», όμως, από τουςκατασκευαστές, με στόχο την προσθήκητετραγωνικών μέτρων και με τη συναίνεσημηχανικών, μεσιτών, πολεοδομίας καιαγοραστών πωλήθηκαν ως τμήμα κατοικίας.

Εκτός των ημιυπαιθρίων τακτοποιούνταικαι οι χώροι που βρίσκονται στο υπόγειο,το ισόγειο ή άλλη στάθμη του κτηρίου,με την προϋπόθεση να βρίσκονται εντόςτου νόμιμου κτιριακού όγκου και να έχουνμετατραπεί αυθαίρετα σε χώρους κυρίαςχρήσης.

Σχετικά με τα πρόστιμα,κυμαίνονται από 5%-13,5% για ακίνητα εντόςσχεδίου πόλεως ή εντός ορίων οικισμώνκαι από 6%-15% για ακίνητα εκτός σχεδίου,ποσοστά τα οποία προσαυξάνονται κατά30% για ακίνητα που δεν είναι πρώτηςκατοικίας και βρίσκονται σε περιοχέςεκτός σχεδίου πόλεως και η λαμβανόμενησύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντοςτιμή ζώνης για τον υπολογισμό της αξίαςτους είναι μεγαλύτερη από 1.000ευρώ.

Αναλυτικότερα για ταπρόστιμα:


Ακόμα,καταβάλλεται 18 μήνες μετά την ισχύ τουνόμου για κατοικίες και σε 24 μήνες γιαακίνητα άλλης χρήσης, εφάπαξ με έκπτωση10% ή τμηματικά σε 6 ισόποσες δόσεις, ενώορίζεται το ποσό των 250 ευρώ ως παράβολογια τους ημιυπαίθριους και 350 ευρώ γιατους υπόλοιπους χώρους.

Όσον αφοράστις διαδικασίες που θα ακολουθούν οιιδιοκτήτες, θα πρέπει να καταθέτουναίτηση και υπεύθυνη δήλωση με όλα ταστοιχεία του ιδιοκτήτη και του ακινήτου,όπου βρίσκεται ο δηλούμενος χώρος. Η ενλόγω δήλωση συνοδεύεται από φωτογραφίατου χώρου, καθώς και από τεχνική έκθεσημηχανικού με περιγραφή του χώρου,εμβαδόν, χρήση, καθώς και έκταση γης πουπροκύπτει από τη διαίρεση του εμβαδούτου δηλούμενου χώρου με τον ισχύοντασυντελεστή δόμησης του ακινήτου.

Στηντεχνική έκθεση επισυνάπτονται αντίγραφατου στελέχους της οικοδομικής άδειας,του τοπογραφικού διαγράμματος τηςαδείας και της κάτοψης του ορόφου, όπουεμφαίνεται ο χώρος για τον οποίο ζητείταιη υπαγωγή του στη ρύθμιση αυτή.

Ηυποβολή των δικαιολογητικών θα γίνεταιείτε με συστημένη επιστολή εντός έξιμηνών είτε απευθείας στην πολεοδομικήυπηρεσία εντός οκτώ μηνών από τηνημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στηνΕφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μετά τονέλεγχο του φακέλου βεβαιώνεται ηπληρότητα στο αντίγραφο της δήλωσηςτου αιτούντος με την ημερομηνία κατάθεσης.Οι δηλώσεις καταχωρούνται σε ειδικόηλεκτρονικό αρχείο της πολεοδομικήςυπηρεσίας ή σε ειδικό βιβλίο και οαριθμός της καταχώρησης με την ημερομηνίακατάθεσης εγγράφεται επί του αντιγράφουτης δήλωσης, το οποίο επιστρέφεται στοναιτούντα.

Κατόπιν της υποβολής τωνδικαιολογητικών αναστέλλεται η επιβολήπροστίμων και κάθε διαδικασία επιβολήςκυρώσεων, που αφορούν στους χώρους γιατους οποίους υποβλήθηκαν τα δικαιολογητικά.Επιτρέπεται η σύνδεση των κτιρίων αυτώνμε τα δίκτυα κοινής ωφέλειας μετά τηνκαταβολή τουλάχιστον της πρώτης δόσηςτου ειδικού προστίμου διατήρησης καιπράσινης χρήσης

Πλέον τα νέα κτήριααποκτούν και ταυτότητα, και μάλισταστην περίπτωση που το κτήριο δε διαθέτει,ο αρμόδιος ανά κατηγορία μηχανικόςτιμωρείται με πειθαρχική ποινή τηςστέρησης της άδειας άσκησης επαγγέλματος.Αναλυτικότερα η ταυτότητα θα περιλαμβάνει:


α.την οικοδομικήάδεια του κτιρίου, θεωρημένη από τηναρμόδια πολεοδομική υπηρεσία

β.τα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικήςάδειας, θεωρημένα από την αρμόδιαπολεοδομική υπηρεσία.

γ.το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσηςτου κτιρίου ή τμημάτων αυτού.

δ.τα σχέδιακατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν το κτίριοόπως κατασκευάσθηκε τελικώς, καθώς καιη τυχόν αναγκαία ενημέρωση ή αναθεώρησητης οικοδομικής άδειας κατά τις κείμενεςδιατάξεις.

ε.το φύλλοελέγχου για την αρχιτεκτονική μελέτητου κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρουαυτού.

στ.το φύλλο ελέγχου για τη στατική μελέτητου κτιρίου.

ζ.το φύλλο ελέγχου για τις μελέτεςηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεωντου κτιρίου.

η.το οπτικό υλικό ταινίας, στο οποίοαπεικονίζονται οι χώροι και οιεγκαταστάσεις του κτιρίου, όπουαναγράφεται η ημερομηνία λήψης του.

Σημειώνεται, πάντως, ότι το ν/σ/ έχειπροκαλέσει σύγχυση σε χιλιάδες ιδιοκτήτεςκλειστών ημιυπαίθριων σχετικά με το ανοι χώροι αυτοί θα υπολογίζονται τελικάστα τεκμήρια διαβίωσης. Η σύγχυσηπροκλήθηκε, επειδή από το ν/σ (άρθρο 6παράγραφος 10), έχει βγει ολόκληρηπαράγραφος που υπήρχε στο σχέδιο νόμου,σύμφωνα με την οποία «οι διατηρούμενοιχώροι δεν προσμετρώνται για τονπροσδιορισμό και τον υπολογισμό τωνκατά τις ισχύουσες διατάξεις τεκμηρίωνδιαβίωσης».

Business Story
Off