Skip to main content

Στις 6 το απόγευμα ξεκινάει η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, βούληση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η συζήτηση να αρχίσει σήμερα κιόλας.

Στις 18.00 αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Στην ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας αμέσως μετά το πέρας της ονομαστικής ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου, την οποία έχει ζητήσει το ΚΚΕ.

Όπως ανακοίνωσε ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, βούληση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η συζήτηση να αρχίσει σήμερα κιόλας. «Μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση δεν θα κάνει χρήση της ευχέρειας που έχει εκ του Συντάγματος να αρχίσει η συζήτηση μετά από διήμερο. Έτσι μετά την υποβολή της πρότασης, και αφού υπογραφεί η ειδική ημερήσια διάταξη, σήμερα στις έξι το απόγευμα, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας» διευκρίνισε.

«Ο κύριος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υποβολή προτάσεως δυσπιστίας, κατά τα άρθρα του Συντάγματος και του Κανονισμού. Είμαι σίγουρος ακριβώς για να τηρηθεί και σωστά για να κλείσει η διαδικασία ότι θα τηρηθούν όλα θεσμικά προβλεπόμενα, ότι μέχρι να τελειώσει η ψηφοφορία, μετά τις τρεις, θα υποβληθεί και η πρόταση από τους τουλάχιστον 50 βουλευτές έτσι ώστε να μην υπάρχει ανάμεσα στις δύο διαδικασίες δυσαρμονία», πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.

Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να τελειώσει το αργότερο τη 12η νυχτερινή της 3ης ημέρας από την έναρξη της και θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνα αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Στα κοινοβουλευτικά χρονικά υπήρξαν περιπτώσεις που κυβερνήσεις μετέτρεψαν προτάσεις δυσπιστίας σε προτάσεις εμπιστοσύνης για να επιβεβαιώσουν τη θετική ψήφο της Βουλής. Ο Κανονισμός ορίζει ότι η Κυβέρνηση μπορεί και οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται επίσης σε ειδική ημερήσια διάταξη. H συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία ονομαστική. Η Κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής αν η πρόταση της εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα δύο πέμπτα (2/5) του όλου αριθμού των βουλευτών.