Skip to main content

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Οι μονάδες που τίθενται προς πώληση είναι οι 3 και 4 της Μεγαλόπολης και ο ΑΗΣ Φλώρινας μαζί με τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των λιγνιτωρυχείων

Προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ τον Μάιο, ολοκλήρωση της πώλησης τον Οκτώβριο και διασφάλιση για έξι χρόνια των θέσεων εργασίας όσων μετακινηθούν στις μονάδες με το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, προβλέπει το νομοσχέδιο για την αποεπένδυση της ΔΕΗ από το λιγνίτη, που κατατίθεται εντός των ημερών στη Βουλή.

Οι μονάδες που τίθενται προς πώληση είναι οι 3 και 4 της Μεγαλόπολης και ο ΑΗΣ Φλώρινας (υφιστάμενη μονάδα και άδεια για κατασκευή δεύτερης) μαζί με τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των λιγνιτωρυχείων που τις τροφοδοτούν. Οι εγκαταστάσεις, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης στα ορυχεία, καθώς και το σύνολο της σχετικής αδειοδότησης θα εισφερθούν σε δύο ξεχωριστές θυγατρικές της ΔΕΗ, για τον Βορρά και τον Νότο αντίστοιχα. Η ιδιοκτησία εκτάσεων που είχαν απαλλοτριωθεί στο παρελθόν θα παραμείνει στη ΔΕΗ και θα παραχωρηθεί μόνο η χρήση τους.

Υπενθυμίζεται ότι η πώληση των μονάδων γίνεται σε εφαρμογή σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Προηγήθηκε market test από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του οποίου 15 επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου η διαδικασία που θα ακολουθηθεί έχει ως εξής:

  • Ο διαχωρισμός των μονάδων και η εισφορά τους σε θυγατρικές θα αποτυπωθεί στις λογιστικές καταστάσεις πρώτου τριμήνου 2018 της ΔΕΗ, οι οποίες θα εγκριθούν από το ΔΣ μέχρι το τέλος Μαΐου. Θα υπάρξει περιθώριο ενός μήνα για τυχόν προσφυγές πιστωτών και στη συνέχεια θα συνεδριάσει η γενική συνέλευση των μετόχων για να εγκρίνει την απόσχιση. Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο ελέγχει το 51,123% των μετοχών της ΔΕΗ (34,123% η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας και 17% το ΤΑΙΠΕΔ).
  • Τον Μάιο, επίσης, θα προκηρυχθεί από τη ΔΕΗ ο διαγωνισμός για την πώληση των μονάδων με κριτήρια προεπιλογής που περιλαμβάνουν εμπειρία στη διαχείριση των μονάδων και των ορυχείων, χρηματοοικονομική καταλληλότητα, επάρκεια κλπ.
  • Το μετοχικό κεφάλαιο των δύο θυγατρικών θα προκύψει από τη λογιστική αξία (book value) των παγίων που θα μεταβιβαστούν σε αυτές. Δεν θα υπάρξει ειδική διαδικασία αποτίμησης, καθώς κάτι τέτοιο είναι χρονοβόρο και δεν θα επέτρεπε την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί. Όμως, θα προσληφθούν από τη ΔΕΗ δύο ανεξάρτητοι διεθνείς εκτιμητές για να προσδιορισθεί, πριν προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης πώλησης, αφενός το δίκαιο εύρος της εμπορικής αξίας των μονάδων και αφετέρου το δίκαιο και το εύλογο του προσφερόμενου τιμήματος.
  • Η υπογραφή της σύμβασης αγοροπωλησίας αναμένεται στα μέσα Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και η καταβολή του τιμήματος.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προβλέπουν τα εξής:

  • Όλα τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού της ΔΕΗ μεταβιβάζονται και διατηρούνται στις νέες εταιρείες.
  • Οι νέες εταιρείες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις για 6 χρόνια.
  • Στις νέες εταιρείες θα μεταφερθεί το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να λειτουργούν κανονικά τα εργοστάσια και ορυχεία, σύμφωνα με απόφαση της ΔΕΗ. Το υπόλοιπο προσωπικό θα μετακινηθεί σε άλλες θυγατρικές του ομίλου ΔΕΗ ή θα ενταχθεί στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που έχει ήδη αναγγείλει η επιχείρηση.
  • Στα προγράμματα κινητικότητας και εθελουσίας θα μπορούν να ενταχθούν και εργαζόμενοι σε μονάδες που τίθενται εκτός λειτουργίας.
  • Προκειμένου να υποστηριχθεί το πρόγραμμα εθελουσίας, καταργείται ο συμψηφισμός της αποζημίωσης καταγγελίας σύμβασης με το εφάπαξ, κάτι που αποτελούσε αίτημα της ΓΕΝΟΠ.

Για τα λιγνιτωρυχεία προβλέπεται παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης λιγνίτη, όπως επίσης και επιμερισμός του κόστους αποκατάστασης των λιγνιτικών πεδίων και αποξήλωσης των μονάδων που θα μεταβιβαστούν μεταξύ της ΔΕΗ και του νέου ιδιοκτήτη. Επίσης, καταργείται ο λιγνιτικός πόρος που αποδίδεται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, ο οποίος ήταν το 0,5% του τζίρου της ΔΕΗ και αντικαθίσταται από ειδικό τέλος ύψους 1,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα παραγόμενης από λιγνίτη ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα επιβληθεί σε όλους τους παραγωγούς και όχι μόνο στη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με μελέτη του Πολυτεχνείου, στην περίπτωση που δεν πουληθούν οι μονάδες, το μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή που ήταν πέρυσι 56% θα πέσει το 2030 στο 45%, ενώ αν υλοποιηθεί η αποεπένδυση θα φθάσει στο 39%. Δηλαδή, το μερίδιο που χάνει η ΔΕΗ στην παραγωγή ενέργειας πουλώντας τις λιγνιτικές μονάδες κυμαίνεται στις 6 ποσοστιαίες μονάδες. Αντίστοιχα, στη λιανική το μερίδιο της ΔΕΗ από 84% πέρυσι προβλέπεται να πέσει στο 70% αν δεν γίνει η πώληση και στο 60,2% αν γίνει (μείωση 9,8 ποσοστιαίων μονάδων).

Από το ΥΠΕΝ επισημαίνεται, τέλος, ότι μετά την πώληση η ΔΕΗ διατηρεί το 90,9% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της και το 78,6% του λιγνιτικού δυναμικού.