Skip to main content

Τι σημαίνει η εκτίναξη του χρέους

H εκτίναξη του χρέους στο 144% είναι ίσως το πιο επικίνδυνο από όλα τα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από την Eurostat, αφού η εξέλιξη αυτή χρονικά τοποθετούνταν σε 12 μήνες από τώ
Στο 144% θα φτάσει το δημόσιο χρέος φέτος, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, μετά και τις τελευταίες αναθεωρήσεις της Eurostat. Και ίσως αυτό είναι το πιο επικίνδυνο από όλα τα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, αφού η εξέλιξη αυτή χρονικά τοποθετούνταν σε 12 μήνες από τώρα, αλλά δυστυχώς επιταχύνθηκε, επικινδύνως.

Όπως επισημαίνεται αρμοδίως, η εξέλιξη αυτή, πρακτικά συνεπάγεται ότι το 160%, που ήταν το peak του χρέους με βάση το Μνημόνιο, θα διαμορφωθεί το 2012, αντί του 2013. Κι αυτό επίσης συνεπάγεται ότι για κάθε 100 ευρώ του ελληνικού ΑΕΠ, τα 8 θα πηγαίνουν για την εξόφληση των τόκων του χρέους. Αργά, αλλά σταθερά δηλαδή, η θηλιά γύρω από το λαιμό της χώρας σφίγγει περισσότερο και πιο βασανιστικά κι αν δεν επιτευχθεί μια επιμήκυνση του χρέους, πολύ δύσκολα η Ελλάδα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καμία συζήτηση δεν γίνεται για αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς κάτι τέτοιο δεν σήμαινε ουσιαστικά την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Και δεν είναι τυχαίο πως όσοι ξέρουν τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των ευρωσυμβουλίων, υποστηρίζουν ότι "όσοι σας συμβουλεύουν να υιοθετήσετε αυτή τη λύση είναι στην πραγματικότητα εχθροί σας και κερδοσκόποι".