Skip to main content

Τη σημασία της επίσκεψής του στην Τουρκία θα αναδείξει ο Τσίπρας

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να αναδείξει τη θέση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – Τουρκίας για την επίλυση του προσφυγικού ζητήματος.

Με την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των κρατών μελών της ΕΕ συνεχίζονται την Πέμπτη οι εργασίες των Ευρωπαίων ηγετών, στη Βαλέτα της Μάλτας.

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα επιχειρήσει να επιδείξει τη σημασία της επίσκεψής του στην Τουρκία, την επόμενη εβδομάδα.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην Άγκυρα προκειμένου να θέσει την ατζέντα της ΕΕ και να ακούσει την τουρκική πλευρά. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να αναδείξει τη θέση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – Τουρκίας για την επίλυση του προσφυγικού ζητήματος.

Ο κ. Τσίπρας, στην αυριανή Σύνοδο, θα επισημαίνει ότι η ταυτοποίηση και η μετεγκατάσταση των προσφύγων προς τις χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να γίνεται στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα, προκειμένου να σταματήσουν τα ναυάγια στο Αιγαίο.

Παράλληλα, αναμένεται να εξηγήσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο τριών κρίσεων και ότι δέχεται ισχυρή πίεση για την επίλυσή τους.

Αυτή τη στιγμή, Ευρωπαίοι και Αφρικανοί ηγέτες έχουν δείπνο εργασίας.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Τσίπρας θα έχει αύριο το πρωί συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, με τους δύο ηγέτες να συζητούν κυρίως για το προσφυγικό.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση και με τον Ελβετό πρόεδρο, Σιμονέτα Σομαρούγκα, με αντικείμενο διαβούλευσης την προώθηση της συνεργασίας σε οικονομικό και φορολογικό επίπεδο.