Skip to main content

Τι συμβαίνει με την πορεία της αξιολόγησης από τους Θεσμούς

Βαίνουμε προς χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος: Η συνάντηση Λιου-Σόιμπλε και ο ρόλος της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις.

Τι θα γίνει με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας; Μετά το χθεσινοβραδινό δείπνο των θεσμών στις Βρυξέλλες αλλά και το Σαββατοκύριακο των έντονων διεργασιών, που προηγήθηκε, κυρίως, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G-20 στη Σαγκάη, όλα δείχνουν ότι πάμε σε μια χαλάρωση.

Αποφασιστικής σημασίας ήταν η συνάντηση του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και μια σειρά επαφών, με πρωτοβουλία κορυφαίων στελεχών της Κομισιόν με εκπροσώπους του ΔΝΤ, που έγιναν τα τελευταία 24ωρα στο παρασκήνιο.

Απότοκο αυτών των επαφών ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Λιου, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, από τον οποίο ζητήθηκε να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο Λιου ήταν εξαιρετικά επίμονος, στα όρια του φορτικού...

Για να ξέρετε πάντως:

Α) Η Κομισιόν ανέλαβε το ρόλο του διαμεσολαβητή, μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ. Πιέζει και τις δύο πλευρές να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, όπως και ο αμερικανός υπουργός.
Β) Η Κομισιόν κατέθεσε έως και εναλλακτικό ασφαλιστικό, για να ξεμπλοκάρει τη διαπραγμάτευση.
Γ) Η Ελλάδα θα πάρει ως αντάλλαγμα, για τις αναγκαίες υποχωρήσεις που θα πρέπει να κάνει, μια – κάπως – χαλαρότερη αξιολόγηση και την έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους από τον Μάιο και μετά.
Δ) Προς το παρόν, εντός του ΔΝΤ, επικρατούν οι «σκληροί». Το θέμα είναι για πόσο ακόμα, από τη στιγμή που παρενέβη ο ίδιος ο Λιου.