Skip to main content

Στα σχοινιά ο Μπουτάρης - Τι σημαίνει για τον δήμαρχο η στάση των «5»

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, απειλείται με απώλεια της πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο - Ο ίδιος βλέπει οργανωμένο σχέδιο

του Δημήτρη Παπανίκου

Παλαιός πολιτικός με μακρά κυβερνητική πείρα, μου είχε εκμυστηρευτεί στο παρελθόν πως «έρχεται κάποια στιγμή που συνειδητοποιείς ότι δεν μπορείς ούτε το στυλό από μια θέση του γραφείου σου σε μια άλλη να μετακινήσεις». Είναι η στιγμή που ο πολιτικός συνειδητοποιεί το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Αυτό που στη γλώσσα των σκακιστών λέγεται «ματ». Ο Γιάννης Μπουτάρης δεν είναι ένας κλασικός πολιτικός κι απ’ όσο γνωρίζω ούτε και δεινός σκακιστής. Εντούτοις, είναι βέβαιο ότι έχει πλήρη συνείδηση της δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει το τελευταίο διάστημα, βλέποντας τη μια μετά την άλλη, τις προτάσεις του, αλλά και κορυφαίες πολιτικές επιλογές του, να απορρίπτονται από το δημοτικό συμβούλιο.

Αλλεπάλληλες ήττες

Μόνο στην τελευταία συνεδρίαση υπέστη μαζεμένες τρεις ήττες, πράγμα που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Η πρώτη ήττα αφορούσε την κανονιστική διάταξη για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στους πεζόδρομους Αγίας Σοφίας, Αγίας Θεοδώρας και Γεωργίου Σταύρου η οποία είχε εγκριθεί από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και ήρθε προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο. Ωστόσο, καταψηφίστηκε αφού πέντε δημοτικοί σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας» (Αβραμόπουλος, Κουράκης, Αρβανίτης, Παπαναστασίου και Ζέρβας) ψήφισαν «λευκό». Η δεύτερη ήττα αφορούσε το θέμα της σύναψης μνημονίου συνεργασίας του δήμου με την Παγκόσμια Τράπεζα, μια κορυφαία πολιτική επιλογή του κ. Μπουτάρη. Βλέποντας, όμως, ο δήμαρχος ότι το θέμα δεν θα περάσει, καθώς είχαν προηγηθεί επικρίσεις από τους κ. Αβραμόπουλο και Κουράκη, αναγκάστηκε την τελευταία στιγμή να το αποσύρει. Τέλος, δεν πέρασε ούτε η πρόταση του κ. Μπουτάρη για το θέμα της Ροτόντας, η οποία προέβλεπε να πάψει το μνημείο να χρησιμοποιείται για θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αφού το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα το οποίο συντάσσεται με το ισχύον καθεστώς λειτουργίας του μνημείου που προβλέπει τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων.

Αυτές, δεν ήταν οι μοναδικές ήττες τις οποίες υπέστη το τελευταίο διάστημα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Είχαν προηγηθεί και άλλες, όταν για παράδειγμα αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει στο θέμα της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων σε όλα τα προς αξιοποίηση περίπτερα της νέας παραλίας. Αλλά και στο θέμα των συμβασιούχων, όπως και σε αυτό της αποδοχής δωρεάς από κάποια ιδιωτική εταιρεία, θέματα τα οποία τελικώς απέσυρε λίγο πριν από την ψήφισή τους από το δημοτικό συμβούλιο.

Εσωτερική αντιπολίτευση

Η απώλεια της πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, από συγκυριακή και κατά περίπτωση στο παρελθόν, τείνει πλέον να έχει μόνιμο χαρακτήρα, τουλάχιστον ως προς τα θέματα αιχμής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια κρίσιμη ομάδα συμβούλων της «Πρωτοβουλίας» βρίσκεται απέναντι από τον κ. Μπουτάρη, αμφισβητώντας ανοιχτά τις επιλογές του, μη διστάζοντας ακόμη και να τις καταψηφίζουν. Πρωτεργάτες σε αυτή την ομάδα είναι ο τέως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος και ο πρώην αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης, αμφότεροι συνιδρυτές της παράταξης και συνοδοιπόροι του κ. Μπουτάρη από το 2005. Γύρω τους έχουν συσπειρωθεί άλλοι δυο τρεις, δημοτικοί σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας». Πρόκειται για τον πρώην αντιδήμαρχο Γιώργο Αρβανίτη και τον Θανάση Παπαναστασίου ο οποίος μετείχε στην Οικονομική Επιτροπή. Με την ομάδα αυτή συντάσσεται κατά περίπτωση και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρώτος που τα έσπασε με τον κ. Μπουτάρη και ακολουθεί δική του ανεξάρτητη πορεία εδώ και σχεδόν μια διετία. Ο αριθμός «5» είναι κρίσιμο μέγεθος καθώς η «Πρωτοβουλία» διαθέτει 29 δημοτικούς συμβούλους ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 25 θετικές ψήφοι προκειμένου να υπάρχει πλειοψηφία. Συνεπώς, από τη στάση την οποία θα τηρήσουν οι «5» στο εξής, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς εάν ο κ. Μπουτάρης θα διαθέτει ή όχι την πλειοψηφία στο 49μελες δημοτικό συμβούλιο.

Βλέπει οργανωμένο σχέδιο

Σύμφωνα με συνεργάτες του δημάρχου Θεσσαλονίκης στο εσωτερικό της «Πρωτοβουλίας» φαίνεται πως έχει οργανωθεί μια συμπαγής αντιπολιτευτική ομάδα η οποία κινείται βάσει σχεδίου. «Είναι προφανές ότι στόχος είναι να τεθεί σε ομηρία ο δήμαρχος προκειμένου να αναγκαστεί είτε να συνθηκολογήσει μαζί τους είτε να τα παρατήσει», δηλώνει δημοτικός σύμβουλος ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό του κ. Μπουτάρη και είναι εκ των συνομιλητών του. Ο ίδιος, χωρίς να τους κατονομάσει, επικρίνει τους κ. Αβραμόπουλο και Κουράκη λέγοντας ότι «αντιπολιτεύονται τον δήμαρχο όταν βρέθηκαν εκτός των αξιωμάτων». Εκτιμά, πάντως, ότι ο δήμαρχος δεν πρόκειται να κάνει πίσω, σημειώνοντας ότι «αυτές οι συμπεριφορές περισσότερο τον πεισμώνουν παρά τον αποθαρρύνουν». Αναφέρει, μάλιστα, ότι ο κ. Μπουτάρης ανέμενε, λίγο πολύ, αυτή την εξέλιξη.

Πάντως, ο δήμαρχος, μετά την αρχική οξεία αντίδρασή του όταν ζήτησε την παραίτηση των «5» από το δημοτικό συμβούλιο, στη συνέχεια προσπάθησε να ρίξει τους τόνους αναγνωρίζοντας ότι η «Πρωτοβουλία» έκανε κοιλιά και εκτιμώντας πως οι υπαρκτές διαφωνίες δεν είναι ικανές να οδηγήσουν σε διαζύγιο. Ο δήμαρχος ξεχωρίζει τους τέσσερις από τον κ. Ζέρβα με τον οποίο πιστεύει ότι το διαζύγιο είναι οριστικό, ενώ και μεταξύ των τεσσάρων περισσότερο ενοχλημένος εμφανίζεται με τον κ. Κουράκη που όπως είπε «διαφωνεί για τα πάντα και μόνιμα ψηφίζει λευκό».

Δεν είμαστε ομάδα

Η επιστολή την οποία απέστειλαν προς τον κ. Μπουτάρη την επομένη της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου οι κ. Αβραμόπουλος, Κουράκης, Αρβανίτης και Παπαναστασίου, δίνει την εντύπωση ότι λειτουργούν πλέον ως ομάδα. Υπενθυμίζεται ότι με την επιστολή τους οι τέσσερις ζητούν να συγκληθεί η δημοτική ομάδα προκειμένου να συζητήσει το θέμα της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στους πεζόδρομους πέριξ της Αγίας Σοφίας, ενώ ζητούν ενημέρωση και για τα σχέδια του Ιβάν Σαββίδη σχετικά με τα Λουτρά Θέρμης.

«Δεν λειτουργούμε σαν ομάδα, ούτε συγκροτήσαμε εσωτερική αντιπολίτευση» αντιτείνει ένας εκ των τεσσάρων. Σημειώνει ότι οι παρεμβάσεις στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ήταν απολύτως μέσα στο πλαίσιο των αρχών της «Πρωτοβουλίας», ενώ υπογραμμίζει ότι ειδικά στο θέμα της σύμβασης με την Παγκόσμια Τράπεζα «την προχειρότητα την αναγνώρισε ακόμη και ο ίδιος ο δήμαρχος».

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της Voria.gr οι τέσσερις βρίσκονται σε συνεννόηση μεταξύ τους, συνομιλούν συχνά και αυτό σκοπεύουν να το συνεχίσουν. Ωστόσο, δεν έχουν αποφασίσει ούτε έχουν σχεδιάσει τα επόμενα βήματά τους τα οποία θα εξαρτηθούν εν πολλοίς και από τη στάση που θα έχει απέναντί τους ο κ. Μπουτάρης.