Skip to main content

Τι θα γίνει με την ΕΚΤ και τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών

Ποια εκτιμάται ότι θα είναι η στάση της ΕΚΤ έναντι της ρευστότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού της συστήματος, μέχρι την επίτευξη συμφωνίας.

Με ποιον τρόπο θα συμπεριφέρεται από εδώ και στο εξής η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα στην Ελλάδα κάθε φορά που θα τίθεται τι με τη ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού της συστήματος;

Οι πληροφορίες που έρχονται από την Φρανκφούρτη, εν όψει και της σημερινής συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ, είναι προς το παρόν καθησυχαστικές. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι στη χειρότερη των περιπτώσεων και στο διάστημα που μεσολαβεί έως την επίτευξη μιας συμφωνίας, η Ελλάδα θα υποστεί ένα μικρό κούρεμα των ομολόγων της, που μπαίνουν ως collaterlas για την χορήγηση ρευστότητας μέσω του ELA. Οι πιθανότητες που συγκεντρώνει ακόμα και αυτή η προοπτική είναι σοβαρές.

Δεν ισχύει το ίδιο ισχύει από την άλλη πλευρά για το ενδεχόμενο η χώρα μας να «δει» ξαφνικά το όριο για τη συμμετοχή των τραπεζών της στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων να αυξάνει σημαντκά. Μια τέτοια άδεια, από την πλευρά της ΕΚΤ, θα έλυνε τα χέρια της κυβέρνησης και θα της επέτρεπε να διαχειρισθεί διαφορετικά το θέμα της διαπραγμάτυεσης για την επίτευξη συμφωνίας. Ωστόσο, αυτό ακριβώς φοβούνται κι οι δανειστές, γι' αυτό και οι πιθανότητες που έχει η έγκριση αυτής της λύσης να είναι ανύπαρκτες.

Σε ποια λύση οδεύουμε; Σε εκείνη της μη αλλαγής οτιδήποτε αναφορικά με το συγκεκριμένο μέτωπο. Το πιθανότερο είναι ότι μέχρι νεωτέρας, πάμε ως έχουμε και ...βλέπουμε. Τουλάχιστον, στο τέλος της ημέρας θα μπορούμε να λέμε ότι αποφύγαμε τα χειρότερα, που θα ήταν ένα γενναία κούρεμα στα collaterals με ό,τι κάτι τέτοιο θα συνεπάγονταν.