Skip to main content

Τι θα ισχύσει με τα τραπεζοκαθίσματα στην Αγ. Σοφίας

Πόσες άδειες καταστημάτων θα δοθούν στον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας αλλά και στους κάθετους Γ. Σταύρου και Αγ. Θεοδώρας. Ποιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν

Στην τελική ευθεία για να τεθούν σε εφαρμογή κανόνες για τα τραπεζοκαθίσματα στον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες της αντιδημαρχίας Ανάπτυξης και Τεχνικών Έργων έχουν ετοιμάσει την κανονιστική απόφαση και έχει σταλεί για έγκριση στο τμήμα Προστασίας Νεότερων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και στην Διεύθυνση Τροχαίας. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης Πέτρο Λεκάκη, στόχος του νέου κανονισμού είναι «η προστασία και η ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, η προώθηση της επιχειρηματικότητας, η εξασφάλιση της ανεμπόδιστης κυκλοφορίας των πεζών και των ΑμεΑ καθώς και η σωστή λειτουργία για τις φορτοεκφορτώσεις».

«Ο δήμος προχωρά σε περιορισμό χρήσης από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με το σύστημα της ποσόστωσης, ώστε να διατηρηθεί κυρίως ο χαρακτήρας του εμπορικού πεζόδρομου, δίνοντας έμφαση στις δραστηριότητες εμπορίου» αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση των δύο αντιδημάρχων.

Πού θα τοποθετηθούν τα τραπεζοκαθίσματα και υπό ποιες προϋποθέσεις

Σύμφωνα με την πρόταση του δήμου, στο τμήμα που έχει πεζοδρομηθεί στην Αγ. Σοφίας, από την Μακένζυ Κινγκ έως την Τσιμισκή, θα επιτρέπεται να λειτουργούν επί του κεντρικού άξονα έως τέσσερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σήμερα λειτουργούν στο συγκεκριμένο τμήμα τρία καταστήματα.

Τα τραπεζοκαθίσματα δεν θα αναπτύσσονται μπροστά στα καταστήματα αλλά θα είναι συγκεντρωμένα όλα μόνο από τη μία πλευρά της κίτρινης λωρίδας στο πεζόδρομο. Όπως αναφέρεται στην κανονιστική, η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων «επιτρέπεται σε τέσσερις χώρους κατά μήκος του πεζοδρόμου σε ζώνη που δεν εμποδίζει τη διέλευση των πεζών, των οχημάτων έκτακτης ανάγκης». «Πλέον ο χώρος που θα δοθεί για τα τραπεζοκαθίσματα θα είναι πολύ λιγότερος» ξεκαθάρισε ο κ. Λεκάκης.

Ανάλογος θα είναι ο αριθμός των αδειών (τέσσερα) και στους δύο κάθετους Γ.  Σταύρου και Αγ. Θεοδώρας. Ωστόσο, στους συγκεκριμένους πεζόδρομου υπάρχουν ήδη συνολικά έντεκα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης Πέτρο Λεκάκη, δε θα μπορούν στο εξής οι συγκεκριμένοι καταστηματάρχες να μεταβιβάζουν την άδεια, παρά μόνο σε α΄ βαθμού συγγενή, με στόχο με αυτόν τον τρόπο να μείνουν σε λειτουργία και εκεί τέσσερα τα καταστήματα. Σύμφωνα με την κανονιστική, στους δύο πεζοδρόμους επιτρέπεται η χωροθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, εξασφαλίζοντας ελάχιστη απόσταση 0,50 μ. από τις δενδροδόχους και 0,60 μ. από κάθε στοιχείο αστικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με την κανονιστική απόφαση, δεν θα επιτρέπεται η κατασκευή σταθερών τραπεζιών και καθισμάτων, καθώς και η τοποθέτηση καναπέδων. Επίσης, οι καρέκλες (εάν έχουν ύφασμα) όπως και οι ομπρέλες, θα πρέπει να εναρμονίζεται με τη χρωματική παλέτα των κυβόλιθων της δαπεδόστρωσης. Οι ομπρέλες που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι καταστηματάρχες θα πρέπει να είναι συγκεκριμένων διαστάσεων αλλά και χρώματος. Θα επιτρέπονται ανεμοφράκτες, αλλά σε συγκεκριμένο ύψος καθώς και θερμαντικά σώματα. Δεν θα μπορούν οι καταστηματάρχες να τοποθετούν ζαρντινιέρες, ούτε υπερυψωμένα δάπεδα. Στα διατηρητέα κτήρια απαγορεύονται οι τέντες.  Αναφορικά με το θέμα των φορτοεκφορτώσεων για την τροφοδοσία των καταστημάτων, θα μπορεί να γίνεται μόνο από τις 6.30 έως τις 8.30 κάθε πρωί.  

Όταν η κανονιστική απόφαση λάβει την έγκριση από την Νεότερων Μνημείων και στην Διεύθυνση Τροχαίας, το θέμα θα σταλεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στη συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο.