Skip to main content

Τι θα πει απόψε ο Γιώργος Παπανδρέου

Μήνυμα ενότητας προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επίθεση σε Καραμανλή και τον σχεδιασμό για το 2011 θα περιλαμβάνει η ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Του Σπύρου Νάννου


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή, πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ενωτικός με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά θα στείλει τα δικά του μηνύματα για τα όσα ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, με την έντονη κριτική στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, θα εξαπολύσει σφοδρή επίθεση προς τον Κώστα Καραμανλή, ενώ από την κριτική του δεν θα εξαιρεθεί ο Αντώνης Σαμαράς για την στάση της κυβέρνησης αλλά και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Ο Γιώργος Παπανδρέου μάλιστα, θα αναφερθεί στην αναγκαιότητας της εφαρμογής του μνημονίου όπως και στους επόμενους στόχους της κυβέρνησης από το νέο έτος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως ο συναγερμός είναι μεγάλος καθώς ακόμα υπάρχει ο φόβος κάποιος βουλευτής να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό που θα σημάνει αυτόματα και έξοδος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, όπως συνέβη στην περίπτωση του Βαγγέλη Παπαχρήστου. Οι απειλές ωστόσο των βουλευτών του Κινήματος δεν είναι για τον προϋπολογισμό, αλλά για τις επόμενες ψηφοφορίες σε κρίσιμα νομοσχέδια (όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων) που θα έρθουν από τη νέα χρονιά.

Όσον αφορά την διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη Βουλή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σειρά των ομιλητών και δη των κορυφαίων υπουργών, πριν την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου και αμέσως μετά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά. Πιο συγκεκριμένα, μετά την ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, δεν θα ακολουθήσει μόνο ο υπουργός Οικονομικών αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών που αναμένεται να «στρώσουν το χαλί» στον Γιώργο Παπανδρέου.