Skip to main content

Τι ετοιμάζεται να πουλήσει το ελληνικό δημόσιο, προσεχώς...

Το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά στην πρόσληψη συμβούλων που θα προτείνουν τους καλύτερους τρόπους αξιοποίησης των μετοχικών του ποσοστών.

Οδηγίες στο ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει και μάλιστα άμεσα τις διαδικασίες για την υλοποίηση τουστρατηγικού σχεδίου αποκρατικοποιήσεων (Asset Development Plan) έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου να γίνει δημόσια πρόσκληση για πρόσληψη στρατηγικών και χρηματοοικονομικών συμβούλων που θα προτείνουν τους καλύτερους τρόπους αξιοποίησης των μετοχικών του ποσοστών, ενεργειακών του συμμετοχών αλλά και άλλων περιουσιακών του στοιχείων.

Οι σύμβουλοι αυτοί θα προτείνουν τους καλύτερους τρόπους αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείωντου Ταμείου και ειδικότερα: του 17% της ΔΕΗ, του 65% της ΔΕΠΑ, του 35% των ΕΛΠΕ, του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, του 25% της ΕΥΑΘ, του 11% της ΕΥΔΑΠ και του 5% του ΟΤΕ.

Με δεδομένο πως το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να συγκεντρώσει φέτος 2,5 δισ. ευρώ και ότι το επικείμενο οικονομικό κλείσιμο της Fraport (που εξαγόρασε τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια) θα φέρει 1,23 δισ. ευρώ, προκύπτει λίγο - πολύ τι άλλο θα επιχειρηθεί να κλείσει: η παράταση της σύμβασης παραχώρησης του«Ελευθέριος Βενιζέλος» απ' όπου αναμένονται περί τα 550 εκατ. (αν και τα μισά τα δίνει το
Δημόσιο στον εαυτό του...), η πώληση του 5% του ΟΤΕ και ενδεχομένως το Ελληνικό για να καταβληθεί η πρώτη δόσητων 300 και εκατομμυρίων. Αν και για την περίπτωση του Ελληνικού εκφράζονται πλέον ανοικτά πολλές αμφιβολίες, για την επόμενη μέρα του.