Skip to main content

Τι θέλει ο Τραμπ στις Βρυξέλλες;

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται στις Βρυξέλλες ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να πάρει αύριο μέρος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ως υποψήφιος Πρόεδρος για τις αμερικανικές εκλογές ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε καθόλου καλή γνώμη για τις Βρυξέλλες. Το 2016 είχε δηλώσει πως επρόκειτο για μια πολύ ωραία πόλη, αλλά είναι σαν να ζει κανείς στην κόλαση. Με αυτό του το σχόλιο υπονοούσε τους πολλούς μουσουλμάνους που μένουν στην πόλη.

Ο αμερικανός Πρόεδρος επισκέπτεται τη βελγική πρωτεύουσα μια και εκεί είναι η έδρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Άγνωστο παραμένει εάν μετά από παραμονή των 36 ωρών θα αλλάξει γνώμη. Από την πόλη βέβαια θα καταφέρει να δει ελάχιστα εξαιτίας των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Μπάρακ Ομπάμα, ο νέος πρόεδρος δεν θα διανυκτερεύσει σε ξενοδοχείο, αλλά στην αμερικανική πρεσβεία, η οποία απέχει λίγα μόνο μέτρα από το παλάτι και τα κτήρια της ΕΕ.

Στο παλάτι ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει μια εθιμοτυπική συνάντηση με τον Βέλγο βασιλιά, ενώ στα κτήρια της ΕΕ θα τον υποδεχθούν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Θα έχουν μαζί του μια συνάντηση 30 λεπτών.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι κάτι παραπάνω από δρακόντεια. Η ευρύτερη περιοχή γύρω από την έδρα του ΝΑΤΟ έχει αποκλειστεί. Δρόμοι έχουν κλείσει και για το μετρό ισχύουν ειδικές διαδρομές. Ακόμα και οι πτήσεις στο κοντινό αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ έχουν περιοριστεί.

Ανησυχίες και διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες

Ορισμένοι ευρωπαίοι διπλωμάτες φαίνονται πάντως αρκετά ανήσυχοι για το πώς θα εξελιχθεί επί της ουσίας η επίσκεψη του νέου αμερικανού ηγέτη. Πολιτικά απέχει παρασάγγας από τον Γιούνκερ. Οι ευρωπαίοι θέλουν να μιλήσουν για το ελεύθερο εμπόριο, στο οποίο ο αμερικανός Πρόεδρος αντιτίθεται σθεναρά.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επισκέφθηκε ήδη τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον με στόχο να προετοιμάσει τη συνάντηση των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες. Ο αμερικανός πρόεδρος αναμένει από τους εταίρους μεγαλύτερη οικονομική και στρατιωτική συμμετοχή για την καταπολέμηση του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο δεν αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις. Αφορμή για τη συνάντηση είναι η ολοκλήρωση του νέου κτηρίου που θα στεγάσει τις υπηρεσίες του ΝΑΤΟ, οι εργασίες του οποίου διήρκεσαν 7 χρόνια. Ο προϋπολογισμός ξεπεράστηκε κατά 300 εκατομμύρια και στο πολυσύνθετο κτήριο στεγάζονται περισσότεροι από 4.000 υπάλληλοι.

Σήμερα πάντως αναμένονται διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες εναντίον του Τραμπ, στις οποίες υπολογίζεται ότι θα πάρουν μέρος 20.000 άνθρωποι. Στην πλειονότητά τους γυναικείες οργανώσεις, ενώσεις ομοφυλοφίλων και ακτιβιστών. Πρόκειται για κοινωνικές ομάδες εναντίον των οποίων έχει στραφεί πολλές φορές ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μπερντ Ρίγκερτ / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle