Skip to main content

Τι θέλουν οι δανειστές από τις ελληνικές κάλπες του Σεπτεμβρίου

Ποιες είναι οι δύο προσδοκίες των πιστωτών της χώρας από την επικείμενη εκλογική μάχη στην Ελλάδα, προκειμένου να εφαρμοστεί το τρίτο μνημόνιο.

Με μεγάλη επιφύλαξη παρακολουθούν απ΄ τις Βρυξέλλες τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις επί ελληνικού εδάφους. Κι αυτό γιατί αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος που θα χαθεί από τώρα έως και τις αρχές Οκτωβρίου, οπότε και υπολογίζεται ότι θα συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, θα μπορεί να αναπληρωθεί οριακά προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από το τρίτο μνημόνιο.

Παρ' όλα αυτά, από πηγές της Κομισιόν εκφράζεται η πεποίθηση ότι αν δεν χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος, τότε η ζημιά που θα γίνει θα είναι σαφώς αντιμετωπίσιμη. Αρκεί οι διαδικασίες αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος να είναι ταχύτατες. Στις Βρυξέλλες οι δανειστές θα επιθυμούσαν - αυτή τη φορά - τη συγκρότηση ενός σαφώς πιο φιλοευρωπαικού κυβερνητικού σχήματος, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται κατ αρχήν ως «αποκλεισμός» δυνάμεων που αντιστρατεύονται το ευρώ.

Το γεγονός ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις θα είναι, έστω και δύσκολα, ο πρώτο κόμμα, θα λείπει πλέον η αριστερή συνιστώσα του κ. Παν. Λαφαζάνη, ασφαλώς και διευκολύνει τους σχεδιασμούς. Η δεύτερη προσδοκία των δανειστών έχει να κάνει με τον ή τους κυβερνητικούς εταίρους του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Είναι ξεκάθαρο ότι στη θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) θα προτιμούσαν το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Δεν αποκλείεται, με βάση τις τελευταίες μετρήσεις κι αυτή η «ευχή» τους να εκπληρωθεί, καθώς το κόμμα του κ. Παν. Καμμένου δύσκολα δείχνει ότι θα μπει αυτή τη φορά στη Βουλή.