Skip to main content

Τι ζητούν οι Κινέζοι από την Ελλάδα

Η ασφάλεια και σταθερότητα του φορολογικού είναι τα δύο θέματα που απασχολούν κυρίως τους Κινέζους, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη, που επισκέφτηκε τη Σαγκάη - Πεκίνο στο πλαίσιο τ
Η ασφάλεια και σταθερότητα του φορολογικού είναι τα δύο θέματα που απασχολούν κυρίως τους Κινέζους, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη, που επισκέφτηκε τη Σαγκάη  και το Πεκίνο στο πλαίσιο της EXPO.

Σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους η υπουργός σημείωσε ότι η απάντησή της προς τους Κινέζους αξιωματούχους ήταν πως στην Ελλάδα πρέπει να τηρείται ο νόμος, η απεργία είναι σεβαστή, αλλά αυτό δεν πρέπει να εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας και δη των λιμανιών.

«Δεν μπορεί να επαναλαμβάνονται αυτές οι καταστάσεις σε μια στιγμή που για τον τουρισμό και τη ναυτιλία απαιτούνται λιμάνια ανοικτά», απάντησε σε σχετική ερώτηση για τα χθεσινά επεισόδια στο λιμάνι, σημειώνοντας πως αυτές οι εξελίξεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε όλα τα διεθνή μέσα.

Ο στόχος είναι η εμβάθυνση και ενδυνάμωση των διμερών οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε πέντε τομείς: ναυτιλία, εμπόριο-εξαγωγές προς Κίνα, τουρισμός προς την Ελλάδα, προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων στη χώρα μας και πολιτιστικές ανταλλαγές.

Η ναυτιλία είναι ο τομέας που απασχολεί πρωτίστως την κινεζική πλευρά, μετά και τη συμφωνία του ΟΛΠ με την Cosco, η οποία έβαλε τον Πειραιά στο κέντρο του διεθνούς χάρτη για τη διαχείριση και μεταφόρτωση εμπορευματοκιβώτιων.

Στο γραφείο του πρωθυπουργού βρίσκονται τα δύο υπό κατάρτιση νομοσχέδια για την άρση του καμποτάζ και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπως ανέφερε η υπουργός Οικονομίας. Κ. Λούκα Κατσέλη.

Από δω και πέρα αναμένεται να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την κατάθεσή τους στη Βουλή.

Επίσης την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το νέο αναπτυξιακό νόμο.