Skip to main content

Τσίπρας σε Μέρκελ: Βάση της αξιολόγησης τα στοιχεία της Eurostat

Ο πρωθυπουργός τόνισε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι στη διαπραγμάτευση πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν τα βελτιωμένα στοιχεία της Eurostat.

Με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας, ο οποίος θα έχει τηλεφωνική επαφή και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε στην κ. Μέρκελ, εν όψει και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, να ληφθούν υπ' όψιν τα στοιχεία της Eurostat για την ελληνική οικονομία το 2015, που θα ανακοινωθούν και επίσημα μεθαύριο Πέμπτη και αναμένεται να δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 θα είναι μεταξύ 0,2-0,4% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης για  πρωτογενές έλλειμμα 0,25%.

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του, δήλωσε ότι δημοσιονομική και μακροοικονομική επίδοση της Ελλάδας το 2015 ήταν καλύτερη του αναμενόμενου και τα στοιχεία της Eurostat, που θα δημοσιοποιηθούν στις 21 Απριλίου, αναμένεται να δείξουν πως «η Ελλάδα υπεραπέδωσε» πέρυσι.

Η εξέλιξη αυτή, όπως σημείωσε, θα βοηθήσει στη συζήτηση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με το ύψος των μέτρων που χρειάζεται να λάβει η Ελλάδα, προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και να πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

«Με βάση τα στοιχεία από τη Eurostat, θα επικαιροποιήσουμε το βασικό σενάριο», σχολίασε, προσθέτοντας πως τα δεδομένα «θα βοηθήσουν ώστε να ευθυγραμμίσουμε τη θέση μας με το ΔΝΤ».

Δεδομένου ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ βασίζονται σε πολύ απαισιόδοξα σενάρια, αν τα στοιχεία του 2015 για την Ελλάδα είναι καλύτερα του αναμενόμενου, εκτιμάται ότι η ΕΕ θα έχει αρκετά «πυρομαχικά», ώστε να πιέσει για αναθεώρηση των προβλέψεων του Ταμείου, με τρόπο που η όποια διαφορά τυχόν προκύψει δεν θα είναι τόσο σημαντική.