Skip to main content

Τηλεφωνική συνομιλία Βούτσιτς – Πούτιν για το Κόσοβο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως έχει συναίσθηση των πιέσεων που ασκούνται στον πρόεδρο Βούτσιτς και τη Σερβία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε την συμπεριφορά της Πρίστινας και την σύλληψη του αξιωματούχου της σερβικής κυβέρνησης Μάρκο Τζούριτς, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ομόλογό του της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η τηλεφωνική επαφή των δύο προέδρων έγινε με πρωτοβουλία της σερβικής πλευράς. Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η προεδρία της Σερβίας αναφέρεται ότι ο Αλ. Βούτσιτς ενημέρωσε τον Βλ. Πούτιν για τα προχθεσινά γεγονότα στην πόλη Μιτροβίτσα του Κοσόβου και ζήτησε να τον συμβουλέψει πως να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα της Πρίστινας. Ο Ρώσος πρόεδρος - αναφέρεται στο ανακοινωθέν - τόνισε ότι «η Σερβία αποτελεί τον βασικό εταίρο της Ρωσίας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη και ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα στηρίξει τη Δημοκρατία της Σερβίας στον αγώνα της για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ο Βλ. Πούτιν δήλωσε πως έχει συναίσθηση των πιέσεων που ασκούνται στον πρόεδρο Βούτσιτς και τη Σερβία, και, ως εκ τούτου, τόνισε ότι θα λάβει περαιτέρω μέτρα και θα αντιδρά εγκαίρως, ενώ εξέφρασε την ανάγκη οι δύο πρόεδροι να βρίσκονται σε συνεχή επαφή.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας αφού καταδίκασε την βίαιη συμπεριφορά κατά των αξιωματούχων της Σερβίας επισήμανε ότι για την Ρωσία μόνο ό, τι γίνεται στο πλαίσιο της διακήρυξης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1999 μπορεί να έχει διεθνή νομική υπόσταση και η διακήρυξη αυτή θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα.