Skip to main content

Τηλεφροντίδα ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες

Η νομαρχία Θεσσαλονίκης θα υποβάλλει πρόταση στο ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος eCARE, προϋπολογισμού 1,2 εκατ.ευρώ.
Είναι 80 ετών και ζει μόνη. Μόνη φροντίζει τονεαυτό της και κάποιες φορές την επισκέπτονται γείτονες για να δουν ανείναι καλά. Είναι μεσημέρι και αντιλαμβάνεται ότι κάτι έχει ξεχάσειαλλά δεν θυμάται τι. Πυκνός καπνός βγαίνει από την κουζίνα και τότεθυμάται ότι ξέχασε το φαγητό στη φωτιά. Προσπαθεί να τρέξει αλλά χτυπάτο πόδι της και δεν μπορεί να κουνηθεί. Εκείνη τη στιγμή μπαίνουνεγκαίρως στο σπίτι οι εθελοντές της νομαρχίας Θεσσαλονίκης πουειδοποιήθηκαν για την έκτακτη κατάσταση από το σύστημα υποστήριξης κατ΄οίκον διαβίωσης και εθελοντικής προσφοράς. Οι ανιχνευτές καπνού και οιανιχνευτές κίνησης στο χώρο όπου κινείται η 80χρονη μετέδωσαν το σήμαέκτακτης ανάγκης στο σύστημα, μέσω τηλεφωνικής γραμμής, και ηκινητοποίηση ήταν άμεση και καθοριστική.


Τα παραπάνω δεν αποτελούν περιγραφή ενόςπραγματικού περιστατικού αλλά σενάριο δράσης στο πλαίσιο λειτουργίαςτου συστήματος τηλεφροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκεςπου προωθεί η νομαρχία Θεσσαλονίκης. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο ενέκρινετην υποβολή σχετικής πρότασης προς το ΕΣΠΑ 2007- 2013 για τηχρηματοδότηση του προγράμματος με το ακρωνύμιο eCARE, προϋπολογισμού1,2 εκατ.ευρώ.


Από το πρόγραμμα θα επωφεληθούν άτομα μεγάληςηλικίας και άτομα με ειδικές ανάγκες τα οποία ζουν μόνα τους και μπορείνα αντιμετωπίσουν έκτακτες ανάγκες ή καταστάσεις που θα θέσουν σεκίνδυνο την ακεραιότητά τους π.χ. ένα πέσιμο, μια φωτιά, μια ξαφνικήαδιαθεσία. Πολλές φορές τέτοια άτομα δεν μπορούν να ειδοποιήσουν κάποιοσυγγενικό τους άτομο με δυσάρεστες πολλές φορές συνέπειες για την υγείατους.


Μέσω του έργου που προωθεί η νομαρχία θα αναπτυχθεί ένα σύστημααυτόματων αισθητήρων οι οποίοι θα καταγράφουν τις κινήσεις του ατόμουκαι άλλες παραμέτρους του σπιτιού και όταν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα(π.χ. πέσιμο και ακινησία, υπερθέρμανση συσκευής λόγω του ότι έμεινεανοιχτή για πολλή ώρα ) θα ειδοποιούν μέσω ενός κεντρικού συστήματοςεκπαιδευμένους εθελοντές ή συγγενικά τους πρόσωπα προς βοήθεια τουακινητοποιημένου ατόμου.


Το e-CARE εκτιμάται ότι μπορεί να βελτιώσει τοβιοτικό επίπεδο των ηλικιωμένων και ατόμων άλλων ευπαθών ομάδων, νααποτελέσει πιλότο για την υποστήριξη της αυτόνομης διαβίωσής τους, νασυνδεθεί με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και να επεκταθεί σεγειτονικούς ΟΤΑ.



Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ