Skip to main content

Την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα αποφάσισε ο ESM

Η δόση, όπως έχει ήδη αποφασίσει το Eurogroup, θα καταβληθεί σε δύο τμήματα - Ποια η προϋπόθεση για να δοθούν τα υπόλοιπα χρήματα

Την έγκριση της τρίτης δόσης του προγράμματος ύψους 8,5 δισ. από το Διοικητικό του Συμβούλιο, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

«To ΔΣ του ΕSM μόλις ενέκρινε την τρίτη δόση 8,5 δισ. της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα» ήταν η ανάρτηση του ESM στο twitter.

Η δόση, όπως έχει ήδη αποφασίσει το Eurogroup, θα καταβληθεί σε δύο τμήματα.

Την προσεχή Δευτέρα θα εκταμιευτεί το ποσό των 7,7 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρωθούν κρατικά ομόλογα, ύψους 6,9 δισ. ευρώ, και να καταβληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Η εκταμίευση των εναπομεινάντων 800 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την πρόοδο του ελληνικού δημοσίου στη διαδικασία αποπληρωμής οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM, η απόφαση λήφθηκε «σε συνέχεια της έγκρισης του αναθεωρημένου μνημονίου από το Εκτελεστικό Συμβούλιο ESM και την ολοκλήρωση από την ελληνική κυβέρνηση όλων των προαπαιτούμενων την περασμένη Τετάρτη».

«Η σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕSM δείχνει ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε αυτό το στάδιο», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σημαντικά σε ό,τι αφορά «την επιστροφή στη δημοσιονομική βιωσιμότητα και στην οικονομική ανάπτυξη» και πως οι προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού αξίζουν αναγνώριση».

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει αυτήν την πορεία για την ανοικοδόμηση μίας ανταγωνιστικής οικονομίας και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών», κατέληξε ο κ. Ρέγκλινγκ.