Skip to main content

Την επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής των μέτρων συζητά η κυβέρνηση

Η επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής μέτρων του μνημονίου λόγω της αναθεώρησης του ελλείμματος φαίνεται ότι απασχολεί τις τελευταίες ώρες το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση, γεγονός το οποίο άλλωσ
Η επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής μέτρων του μνημονίου λόγω της αναθεώρησης του ελλείμματος φαίνεται ότι απασχολεί τις τελευταίες ώρες το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση, γεγονός το οποίο άλλωστε επιβεβαίωσε και ο ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Real fm».

«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει ούτως ή άλλως. Και εκτός Μνημονίου να ήμασταν, η οικονομική κατάσταση είναι γνωστή και επομένως πρέπει να προχωρήσει (η χώρα) σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν ούτως ή άλλως και αυτό πρέπει να κάνει. Όσον αφορά το Μνημόνιο το καθεαυτό, κάθε 4-5 μήνες έχουμε μία μεταβολή του ελλείμματος προς τα πάνω (...). Όλο αυτό δημιουργεί μία επιπρόσθετη προσπάθεια από τη μεριά τη δικιά μας, προκειμένου να κατεβάσουμε το έλλειμμα. Θα το κατεβάζαμε λοιπόν στο 8%, αλλά τώρα, αφού ανεβαίνει το έλλειμμα στο 15,5%, θα κατεβεί στο 9-10%. Επομένως, αυτή την κατανόηση εμείς ζητούμε. Δεν ζητούμε να αλλάξει κάτι το οποίο πρέπει να κάνουμε. Υπάρχουν φωνές στην Ευρώπη, οι οποίες συζητούν ότι είναι αληθές κάτι τέτοιο, η Ελλάδα όντως προσπαθεί, αλλά κανονικά θα μπορούσε να πάρει περισσότερο χρόνο, να έχει μία επιμήκυνση στο χρόνο, ώστε τα μέτρα να μην είναι τόσο επιβαρυντικά όπως τα νούμερα προδιαθέτουν. Σε αυτή τη συζήτηση η οποία γίνεται από πολλούς Ευρωπαίους, σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε. Το ότι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, βεβαίως χωρίς καμία αμφιβολία δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό». 

Παράλληλα, ο κ. Χυτήρης αναφέρθηκε και στις αναφορές που έκανε ο κ. Παπανδρέου χθες στη σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι, λέγοντας ότι ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ενόχληση πολλών Ευρωπαίων για τις πρωτοβουλίες της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή οικονομία.

«Υπάρχει ένας ανοιχτός προβληματισμός στην Ευρώπη, τα πράγματα έχουν αλλάξει, δεν είναι η Ευρώπη που ξέραμε. Η Ευρώπη της κρίσης είναι διαφορετική. Είναι αληθές αυτό (υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας στην ΕΕ) κι αυτό είναι πολύ περισσότερο ευκρινές σε μια περίοδο κρίσης. Και οι πρωτοβουλίες που παίρνει κατά κύριο λόγο η Γερμανία, προσπαθώντας ταυτόχρονα να είναι η επικεφαλής - ίσως και η μόνη επικεφαλής της Ευρώπης διότι τη Γαλλία τη σέρνει στις θέσεις της - είναι πρωτοβουλίες οι οποίες σιγά σιγά αρχίζουν και ενοχλούν και την ενόχληση αυτή εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός» είπε ο κ. Χυτήρης και πρόσθεσε «Η κατάσταση, αν συνεχιστεί έτσι, τότε εκ των πραγμάτων η Ευρώπη θα έχει, δεν θα έλεγα καν δύο ταχύτητες. Θα είναι πολύ ανισομερής. Δεν θα είναι σε μία ισορροπία (...). Η Ευρώπη το διαφορετικό που είχε ήταν η κοινωνική της πολιτική, οι παραδόσεις της στην κοινωνική πολιτική και στον πολιτισμό βεβαίως και στην ιστορία της, ενώ με την παγκοσμιοποίηση τα προηγούμενα χρόνια και με την κρίση τώρα, φαίνεται ότι αλλάζει αυτό και η Γερμανία επίσης φαίνεται σαν να κινείται προς την κατεύθυνση να είναι απολύτως αυτή που θα κανοναρχεί τα θέματα της Ευρώπης».

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού «βρισκόμαστε σε ένα σημείο που κανείς δεν ξέρει ούτε στην Ευρώπη ούτε καν στην Αμερική ακριβώς πού πάνε τα πράγματα όσον αφορά την οικονομία κι επομένως τα αντανακλαστικά είναι φοβικά κα αμυντικά. Κοιτάζουν, δηλαδή, ο καθένας περισσότερο τον εαυτό του από το σύνολο γενικότερα κι αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για τις εξελίξεις».

Σε αντιδιαστολή με τη Γερμανία, ο κ. Χυτήρης αναφέρθηκε στην προσωπική βοήθεια του Γάλλου προέδρου σε σχέση με την οικονομική κρίση στη χώρα μας.

«Αν από τη μία μεριά η κα Μέρκελ είναι η αυστηρή, η πολύ αυστηρή όπως παρουσιάζεται, από την άλλη μεριά η Γαλλία από την πρώτη στιγμή ήταν πολύ ανοιχτή απέναντί μας και σε όλες τις συνεδριάσεις βοήθησε με τις θέσεις της την Ελλάδα, προκειμένου να βρεθεί και λύση και διέξοδος. Και εξακολουθεί να μένει σε αυτό η Γαλλία. Είναι μια σταθερή βοήθεια την οποία ενσαρκώνει η πολιτική στάση του κ. Σαρκοζί προσωπικά», ανέφερε.