Skip to main content

Την επιστροφή της Αμμοχώστου ζητά ο Χριστόφιας

Να επιστρέψει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου (Βαρώσια), κάλεσε την Τουρκία ο Κύπριος Πρόεδρος σε αντάλλαγμα η Κυπριακή Δημοκρατία θα ξεπαγώσει κάποια από τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσε
Ο Κύπριος Πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, κάλεσε την Τουρκία να επιστρέψει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου (Βαρώσια) και σε αντάλλαγμα «η Κυπριακή Δημοκρατία θα ξεπαγώσει κάποια από τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το μήνυμα έστειλε ο κ. Χριστόφιας στην Άγκυρα, μέσω του Τούρκου διαπραγματευτή, Εγκεμέν Μπαγίς, με τον οποίο είχε συνομιλία πριν από λίγες ημέρες, στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η Τουρκία δεν πρόκειται να αφεθεί να προχωρεί απρόσκοπτα στην ενταξιακή της πορεία, αλλά θα βρίσκει συνεχώς μπροστά της το άλυτο κυπριακό πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε: «Αν αποδεχθεί την πρόταση για την Αμμόχωστο και παραδοθεί η πόλη στα Ηνωμένα Έθνη, μπορεί να ανοίξει το λιμάνι, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των απευθείας διαπραγματεύσεων, ο Κύπριος Πρόεδρος επεσήμανε ότι, αν η τουρκική πλευρά προσέλθει με αλλαγμένη νοοτροπία, υπάρχει δυνατότητα λύσης έως τον Δεκέμβριο.

«Εάν η Τουρκία αποφάσισε ότι είναι καιρός να λυθεί το Κυπριακό και δεν παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια, τότε θα υπάρξει αποτέλεσμα», σημείωσε ο κ. Χριστόφιας, τονίζοντας, μάλιστα, ότι «πολλές βασικές πτυχές του προβλήματος δεν έχουν ακόμα συζητηθεί, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να προχωρήσει μπροστά με όλα τα υπόλοιπα και να μείνει μόνον το κεφάλαιο της Ασφάλειας».

Υπογράμμισε, τέλος, πως «η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθότι βρίσκεται λίγο πριν από δημοψήφισμα, σε ανοικτό πόλεμο με τους Κούρδους, ενώ τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος μειώνονται».