Skip to main content

Την ερχόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται η πώληση του ΟΛΘ

Ο κυρωτικός νόμος έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ και μένει η ολοκλήρωση της συναλλαγής. Μέχρι τέλος Μαρτίου αναλαμβάνει τη διοίκηση η τριάδα των επενδυτών.

Ολοκληρώνεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας η συναλλαγή που αφορά στη μεταβίβαση του 67% του ελληνικού δημοσίου στην ΟΛΘ Α.Ε., από το ΤΑΙΠΕΔ, στην ειδικού σκοπού εταιρεία της Κοινοπραξίας των επενδυτών, South Europe Gateway Thessaloniki Ltd.

Σημειώνεται ότι η τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΘ Α.Ε. κυρώθηκε από τη Βουλή και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (7/3/2018 Αρ. Φύλλου 39, Τεύχος Πρώτο), οπότε τα μόνα δύο διαδικαστικά βήματα που απομένουν για να περάσει το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε ιδιωτικό μάνατζμεντ, είναι η ολοκλήρωση της συναλλαγής ( καταβολή του τιμήματος των 231,9 εκατ. ευρώ και μεταβίβαση του πακέτου των μετοχών) και αμέσως μετά η αλλαγή των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας.

Εκτιμάται ότι οι ανωτέρω διαδικασίες θα έχουν περαιωθεί έως το τέλος Μαρτίου, οπότε πλέον ο ΟΛΘ θα γίνει το δεύτερο από τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, μετά τον ΟΛΠ, που θα περάσει στον έλεγχο ιδιωτών, ενώ το ελληνικό δημόσιο διατηρεί μετοχική συμμετοχή ποσοστού 7,2%.

Η εξέλιξη αυτή, της αποκρατικοποίησης του Λιμένα και της ανάληψης του μάνατζμεντ από ένα μεγάλο forwarder που θα είναι και διατεθειμένος (υπάρχουν συμβατικές δεσμεύσεις) να επενδύσει στον ΟΛΘ, έχει υποστηριχθεί από όλους τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι το επενδυτικό τρίο που παίρνει το 67% των μετοχών της ΟΛΘ Α.Ε., με τη δέσμευση να επενδύσει 180 εκατ ευρώ σε διάστημα 7ετίας, αποτελείται από το γερμανικό fund DIEP, τη γαλλική Terminal Link και την Belterra Investments του ομίλου Σαββίδη. Στο κοινοπρακτικό σχήμα ποσοστό 47% ελέγχεται από τη DIEP, το 33% από την Terminal Link και 20% από την Belterra.

Ήδη, το νέο διοικητικό σχήμα που έχει επικεφαλής τον κ. Σωτήριο Θεοφάνη, είναι έτοιμο, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, να αναλάβει τη διαχείριση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.