Skip to main content

Την Κύπρο επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου

Αύριο θα συνέλθει στην Κύπρο η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου (πέμπτη κατά σειρά) με τη συμμετοχή και του Αλέξη Τσίπρα.

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπτέλ Φατάχ αλ Σίσι, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη, αναμένεται να βρεθούν τα ενεργειακά, η οικονομία, η παιδεία και ο πολιτισμός.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η επίσημη υποδοχή του προέδρου Σίσι θα γίνει στο Προεδρικό μέγαρο, όπου θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Το μεσημέρι θα υπογραφούν μνημόνια συναντίληψης Κύπρου - Αιγύπτου, ενώ στις 7 το βράδυ, οι δύο ηγέτες θα παραστούν και θα χαιρετίσουν επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου - Αιγύπτου.

Τον Αιγύπτιο Πρόεδρο θα συνοδεύουν υπουργοί και η σημερινή μέρα στόχο θα έχει την απαρχή κοινών συνεδρίων των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών σε τακτά διαστήματα, κατά τη διάρκεια των οποίων θα συζητούνται σημαντικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Οι δύο χώρες προχωρούν σε αλλαγή δεδομένων σε ό,τι αφορά τις διμερείς επαφές, καθιερώνοντας τις συναντήσεις «κυβέρνηση-προς-κυβέρνηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την αυριανή συνάντηση στο τραπέζι των συνομιλιών θα παρακαθίσουν από κυπριακής πλευράς 6-7 στελέχη του κυπριακού κυβερνητικού σχήματος και από την αιγυπτιακή πλευρά τέσσερις υπουργοί.

Η Αίγυπτος έχει δείξει τις προθέσεις της για τις υποδομές μεταφοράς των κοιτασμάτων του «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ στα δυο τερματικά υγροποίησης επί αιγυπτιακού εδάφους.

Οι πρόεδροι των δύο χωρών θα συζητήσουν και τα περιφερειακά ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στον Λίβανο, η κατάσταση στη Συρία, το Μεσανατολικό, η τρομοκρατία αλλά και οι σχέσεις Αιγύπτου-ΕΕ.

Αύριο θα συνέλθει στην Κύπρο η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου (πέμπτη κατά σειρά) με τη συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.