Skip to main content

Την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ στηρίζουν Κροατία-Σερβία

Οι χρηματοοικονομικές συνέπειες μιας βρετανικής αποχώρησης θα ήταν βλαβερές για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε, υποστηρίζει ο Τίχομιρ Ορέσκοβιτς.

Την πεποίθηση τους πως η Βρετανία, η οποία υποστήριξε την διεύρυνση της Ε.Ε προς την ανατολική Ευρώπη, θα παραμείνει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης εξέφρασαν σήμερα στο Λονδίνο οι πρωθυπουργοί της Κροατίας και της Σερβίας.

«Ο πρωθυπουργός (Ντέιβιντ) Κάμερον έχει διατυπώσει στέρεα επιχειρήματα (...) και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε δεσμεύσεις ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει αναπόσπαστο μέλος της Ε.Ε», εξήγησε ο Κροάτης πρωθυπουργός Τίχομιρ Ορέσκοβιτς μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.

«Οι χρηματοοικονομικές συνέπειες μιας βρετανικής αποχώρησης θα ήταν βλαβερές για το Ηνωμένο Βασίλειο και βλαβερές για την Ε.Ε, συνεπώς πιστεύω τελικά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εξήγησε ο πρωθυπουργός της Κροατίας, μιας χώρας που έγινε πρόσφατα μέλος της Ε.Ε.

Ο Ορέσκοβιτς μιλούσε παρουσία άλλων επικεφαλής κυβερνήσεων της περιοχής των Βαλκανίων, στο πλαίσιο μιας διάσκεψης που οργάνωθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (BERD) για τις επενδύσεις στα δυτικά Βαλκάνια.

«Πιστεύω ότι ο βρετανικός λαός θα επιλέξει να διαδραματήσει έναν ρόλο κινητήριας δύναμης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση μάλλον, παρά να εμφανισθεί κατά κάποιον τρόπο ως ένα θυμα της συμμετοχής του στην ΕΕ», δήλωσε από την πλευρά του ο Σέρβος πρωθυπουργος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η χώρα του οποίου είναι υποψήφια για ένταξη. «Πιστεύω ότι ο βρετανικός λαός δεν θα επιλέξει το Brexit», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις που έκανε προς το Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο της διάσκεψης, ο Βούτσιτς υπογράμμισε πως το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή ή την έξοδο των Βρετανών από την Ε.Ε θα είναι «πολύ σημαντικό» για τον τρόπο με τον οποίο η σερβική κοινή γνώμη θα αντιληφθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

«Κάνουμε το μέγιστο για να εμποτίσουμε τον λαό μας με ευρωπαϊκές ιδέες», υπογράμμισε ο Σέρβος πρωθυπουργός, «και θα θέλαμε μια τελική απόφαση του βρετανικού λαού υπέρ της παραμονής μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».