Skip to main content

Την παρέμβαση της ΕΕ για τη κατάσταση στα Σκόπια ζητά η Σπυράκη

Τα πρόσφατα γεγονότα και οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ μας προβληματίζουν βαθύτατα εμάς τους Έλληνες, ανέφερε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Την άμεση παρέμβαση της ΕΕ στην ΠΓΔΜ ώστε να αποφευχθεί η επέκταση της κρίσης στην περιοχή ζήτησε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, στη συνεδρίαση της κοινής διακοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-ΠΓΔΜ, στην οποία συμμετείχε ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για τη διεύρυνση. Ο κ. Χαν αποχώρησε από τη συνεδρίαση μόλις ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του προκαλώντας την ενόχληση των ευρωβουλευτών.

Στην τοποθέτηση της η κ. Σπυράκη:

Α. Εξέφρασε τη βαθειά ανησυχία για την κατάσταση στα Σκόπια, ιδιαίτερα των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδος, δεδομένου ότι η Θεσσαλονίκη απέχει μόλις 80 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ελλάδος-ΠΓΔΜ
Β. Ζήτησε να ληφθεί υπόψη από την ΕΕ η εμπλοκή της κυβέρνησης της Αλβανίας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο η κρίση να εξαπλωθεί στην περιοχή
Γ. Κάλεσε τον εκπρόσωπο της Κομισιόν να λάβει υπόψη όλες τις ενδείξεις που δείχνουν πως η Δημοκρατία έχει ελλείψεις στην ΠΓΔΜ , σημειώνοντας πως η ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος,  πρέπει να κρατηθεί ζωντανή αλλά ταυτόχρονα η ΕΕ θα πρέπει να ακολουθεί τον οδικό χάρτη για την εκπλήρωση των κριτηρίων κάνοντας ένα βήμα τη φορά.

Ολόκληρη η τοποθέτηση της κ. Σπυράκη έχει ως εξής:

«Τα πρόσφατα γεγονότα και οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ μας προβληματίζουν βαθύτατα εμάς τους Έλληνες. Και αυτό είναι αυτονόητο για την Ελλάδα, ως γειτονική χώρα. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την προσωπική μου ανησυχία καθώς η πόλη μου, η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδος, είναι μόλις 80 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα Ελλάδος-ΠΓΔΜ.
Στην Ελλάδα έχουμε και πρόσθετες ανησυχίες καθώς η κατάσταση στην ΠΓΔΜ δύναται να έχει ευρύτερες προεκτάσεις στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη την εμπλοκή της κυβέρνησης της Αλβανίας στην τρέχουσα κατάσταση στην οποία αναφερόμαστε.

 Μία τέτοια εμπλοκή, σε συνδυασμό με τον διάχυτο εθνικισμό που προέρχεται τόσο από τα Τίρανα όσο και από τα Σκόπια μπορεί να έχει σοβαρά αποσταθεροποιητικά αποτελέσματα για την ευρύτερη περιοχή. Πιστεύω  ακράδαντα ότι τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ, οφείλουν άμεσα να εμπλακούν, ούτως ώστε να σταθεροποιήσουν την κατάσταση και να βοηθήσουν τη χώρα να επανέλθει στην κανονικότητα.
Το μήνυμα που θα βγει από αυτή τη συνάντηση θα πρέπει να είναι δυνατό και ξεκάθαρο, καλώντας όλους τους πολιτικούς θεσμούς και κόμματα να σεβαστούν την  κυριαρχία της ΠΓΔΜ, τη συνταγματική της τάξη και τη δημοκρατική έκφραση της βούλησης των πολιτών της όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2016.

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη ενημέρωση θα ήθελα να θέσω υπόψη σας σημερινό δημοσίευμα των FINANCIAL TIMES: «Diplomats believe last week’s attack was designed to intimidate the opposition and carried out in collusion with security services»

Είναι μια ακόμη ένδειξη ότι η Δημοκρατία  σε αυτή την υποψήφια χώρα έχει ελλείψεις. Και  λυπάμαι πολύ που ο Επίτροπος Χαν δεν έμεινε μαζί μας . Διότι συμφωνώ ότι πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ , αλλά συγχρόνως να ακολουθήσουμε τον οδικό χάρτη κάνοντας ένα βήμα κάθε φορά.»