Skip to main content

Παράταση στην αγωνία για ΟΑΣΘ - Νέο κρίσιμο ραντεβού την Πέμπτη

Τι έγινε στη σημερινή συνάντηση υπό τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη. Ποιοι συμμετείχαν, πού εντοπίζονται οι διαφωνίες, πώς εκτονώθηκε η ένταση.

Μεθαύριο Πέμπτη, στις 4 το απόγευμα θα γίνει η νέα, ιδιαίτερα κρίσιμη συνάντηση για το θέμα του ΟΑΣΘ στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Αυτό αποφασίστηκε στη σημερινή, αναγνωριστικού χαρακτήρα συνάντηση, επίσης στο υπουργείο Μεταφορών, η οποία ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr σε αυτήν συμμετείχαν από πλευράς υπουργείου ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, η υφυπουργός Μαρία Χρυσοβελώνη, η γενική γραμματέας Πέτη Πέρκα και συνεργάτες του υπουργού. Ο ΟΑΣΘ εκπροσωπήθηκε μόνον το συνδικάτο των Εργαζομένων με τριμελή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο Δημήτρη Τσερμενίδη, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.  

Συνάντηση με εντάσεις

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου, η συνάντηση διήρκεσε περί τις δύο ώρες και στη διάρκειά της δεν έλειψαν οι εντάσεις καθώς το κλίμα ήταν αρχικά βαρύ λόγω των προηγούμενων δημόσιων αντιπαραθέσεων μεταξύ του υπουργού και της ηγεσίας του συνδικάτου. Οι διαφωνίες αφορούσαν τη διαφορετική εκτίμηση ως προς το ποσόν που οφείλει το ελληνικό δημόσιο στον ΟΑΣΘ, ως αντιστάθμισμα για την κοινωνική πολιτική που ασκείται στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, στο τέλος της συνάντησης συμφωνήθηκε, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το θέμα αυτό, να γίνει νέα σύσκεψη, την Πέμπτη, με τη συμμετοχή αυτή τη φορά εκπροσώπων και των υπολοίπων υπουργείων. Έτσι, στη συνάντηση της Πέμπτης εκτός από όσους συμμετείχαν στη σημερινή, θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας από το υπουργεία Παιδείας το οποίο είναι υπόλογο για την με μειωμένο εισιτήριο μετακίνηση μαθητών και φοιτητών, το υπουργείο Εργασίας για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων και το υπουργείο Οικονομικών για τις διαφορές που προκύπτουν από την αύξηση του ΦΠΑ. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος της διοίκησης του ΟΑΣΘ καθώς και του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι για όλα τα ανωτέρω η διοίκηση του ΟΑΣΘ ζητά από το ελληνικό δημόσιο άλλα 133 εκατ. ευρώ, πέραν της κρατικής επιχορήγησης, ενώ η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει επ’ ουδενί αυτό το ποσόν.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή από την έκβαση που θα έχει η συνάντηση της Πέμπτης θα κριθεί εάν υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί λύση, συνολικά για το θέμα του ΟΑΣΘ, πέρα από τη διαφωνία για τα οφειλόμενα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι εργαζόμενοι είχαν προβεί σε κινητοποιήσεις καθώς είναι απλήρωτοι τρεις μήνες, με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ να υποστηρίζει ότι η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση η οποία δεν καταβάλλει τα οφειλόμενα. Η κατάσταση εκτονώθηκε προσωρινά, μετά την τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας όπου συμφωνήθηκε ένας οδικός χάρτης για τη συνολικότερη επίλυση του προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτού του οδικού χάρτη εντάσσεται η σημερινή και η μεθαυριανή συνάντηση. «Στη σημερινή συνάντηση μπήκε το νερό στο αυλάκι. Την Πέμπτη θα πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε λύση γιατί η κατάσταση αυτή, με τους εργαζόμενους απλήρωτους για τρεις μήνες, δεν μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος του ΕΚΘ. Ο κ. Τσαραμπουλίδης δεν θέλησε να πει περισσότερα για το περιεχόμενο της σημερινής συνάντησης περιοριζόμενος να τονίσει ότι «νομίζω πως είμαστε στο σωστό δρόμο».