Skip to main content

Ώρα αποφάσεων για το 12ο δημοτικό: Λουκέτο ή συντήρηση;

Το ζήτημα που απασχολεί τη δημοτική αρχή εδώ και μια διετία πρόκειται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

του Δημήτρη Παπανίκου

Δύο χρόνια κοσκινίζει η δημοτική αρχή όσον αφορά την τύχη του 12ου δημοτικού σχολείου, αλλά πλέον ήρθε η ώρα να ζυμώσει. Μέσα στην προσεχή εβδομάδα η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη θα πρέπει να λάβει την τελική απόφασή της για το εάν θα βάλει λουκέτο στο λυόμενο της Μαρίας Κάλλας όπου στεγάζεται το σχολείο ή εάν θα προχωρήσει στην απαιτούμενη συντήρησή του προκειμένου να παρατείνει την εκεί λειτουργία του. 

Από χθες το σχολείο έχει κλείσει για τις καλοκαιρινές διακοπές οπότε είναι η κατάλληλη περίοδος για τυχόν επισκευές. Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές των μαθητών ο αριθμός των οποίων είναι περίπου 120. Όπως εξηγεί στη Voria.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δήμητρα Καμπουράκη, «εφόσον η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης επέτρεψε να γίνουν οι εγγραφές σημαίνει ότι συμφωνεί ώστε το σχολείο να λειτουργήσει κανονικά». Ωστόσο, όλα αυτά μπορεί να ανατραπούν εάν η δημοτική αρχή αποφασίσει, τελικά, να βάλει λουκέτο στο σχολείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η οποία θα γίνει στις 10 Ιουλίου. Εκεί έχουν κληθεί να παραστούν και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Δημαρέλος δηλώνει στη Voria.gr ότι «δεν υπάρχει οριστική απόφαση για το 12ο» προσθέτοντας πως το θέμα θα συζητηθεί τις προσεχείς ημέρες στη δημοτική ομάδα και στην Εκτελεστική Επιτροπή όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Έγινε σίριαλ

Το ζήτημα απασχολεί τη δημοτική αρχή εδώ και μια διετία, χωρίς ωστόσο, να έχει δοθεί μια καθαρή και οριστική λύση. Πριν από περίπου δύο μήνες ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης εμφανίστηκε αποφασισμένος να κλείσει το σχολείο, μεταφέροντας τους περίπου 120 μαθητές σε άλλα γειτονικά σχολεία. Όμως, μετά τις αντιδράσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, των εκπαιδευτικών, τις επιφυλάξεις της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, αλλά και τις αντιδράσεις μελών της αντιπολίτευσης και κυρίως της συμπολίτευσης, η δημοτική αρχή εμφανίζεται να το ξανασκέφτεται.

«Στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εμείς θα πιέσουμε ώστε να υλοποιηθεί η μελέτη των κ. Κουράκη και Δημητριάδη προκειμένου το σχολείο να λειτουργήσει κανονικά από τον Σεπτέμβριο» τονίζει η κ. Καμπουράκη. Υπογραμμίζει ότι το κτήριο χρειάζεται μια ελαφριά συντήρηση με λίγα χρήματα, επισημαίνοντας πως «όσα λέγονται περί επικινδυνότητας του σχολείου δεν έχουν επιβεβαιωθεί από καμία επιτροπή από τις πολλές που το έλεγξαν», προσθέτοντας παράλληλα, ότι «άλλωστε οι πρώτοι που ενδιαφερόμαστε για την ασφάλεια των παιδιών είμαστε εμείς οι γονείς».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων σημειώνει πως «θα ήταν εγκληματικό τα 120 παιδιά και οι εκπαιδευτικοί που έχουν κάνει ένα πολύ ωραίο σύνολο όλα αυτά τα χρόνια, να διασκορπιστούν σε τρία, πέντε και οκτώ σχολεία». Τονίζει, δε, ότι τυχόν απόφαση του δήμου για αναστολή λειτουργίας του σχολείου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων θα την προσβάλει καταθέτοντας προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης.

Στα αζήτητα η μελέτη

Με το κλείσιμο του σχολείου διαφωνεί η αντιπολίτευση, καθώς και μέλη της «Πρωτοβουλίας», όπως ο Ανδρέας Κουράκης. Θεωρούν ότι με τις κατάλληλες επισκευές το κτήριο μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως σχολείο, έως ότου επισκευαστεί το υπό κατάληψη νεοκλασικό της Βασιλίσσης Όλγας, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, που είναι και η φυσική έδρα του 12ου.

Στα μέσα Μαΐου, έπειτα από καβγά στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα αυτό, ο κ. Μπουτάρης είχε ζητήσει από τους δημοτικούς συμβούλους Ανδρέα Κουράκη της «Πρωτοβουλίας» και Σωκράτη Δημητριάδη της μείζονος αντιπολίτευσης οι οποίοι αντιδρούσαν στην απόφαση του δήμου να βάλει λουκέτο στο σχολείο, να εκπονήσουν μελέτη για τις απαιτούμενες επισκευές. Μάλιστα, ο δήμαρχος είχε ζητήσει η μελέτη να του παραδοθεί εντός τριών ημερών.

Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι είναι και μηχανικοί, παρέδωσαν πράγματι τη μελέτη εντός της προθεσμίας. Σε αυτήν προβλέπονται εργασίες ήπιας συντήρησης του κτιρίου, συνολικού προϋπολογισμού 20.000 ευρώ. Ωστόσο, οι προτεινόμενες εργασίες δεν έγιναν ποτέ και είναι άγνωστο εάν και πότε θα γίνουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοτική αρχή δυσκολεύεται να προχωρήσει στις προτεινόμενες εργασίες συντήρησης καθώς οι αρμόδιοι υπάλληλοι της διεύθυνσης Κατασκευών και Συντηρήσεων αρνούνται να παραλάβουν τη μελέτη των δύο δημοτικών συμβούλων.