Skip to main content

Τυνησία: Ένας νεκρός σε διαδηλώσεις κατά της λιτότητας

Ένας άνδρας σκοτώθηκε στα επεισόδια που αμαύρωσαν τις διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση στην Τμπάρμπα.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στις συγκρούσεις μεταξύ μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας και διαδηλωτών στην Τμπάρμπα της Τυνησίας, ανέφεραν ένας αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας και κάτοικοι της πόλης, καθώς οι διαδηλώσεις για τις αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών, τις αυξήσεις των φόρων και τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση εξαπλώνονται στη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής.

Ένας άνδρας σκοτώθηκε στα επεισόδια που αμαύρωσαν τις διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση στην Τμπάρμπα, 40 χιλιόμετρα δυτικά της Τύνιδας, δήλωσε το στέλεχος των σωμάτων ασφαλείας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας επενέβησαν όταν νεαροί προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σε ένα κυβερνητικό κτίριο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Άλλοι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, σύμφωνα με το τυνησιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TAP.

Η Τυνησία, η οποία έχει χαρακτηριστεί από δυτικούς παρατηρητές το μόνο παράδειγμα δημοκρατικής επιτυχίας μεταξύ των χωρών όπου ξέσπασαν οι εξεγέρσεις της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης το 2011, δοκιμάζεται από οικονομικά προβλήματα που δεν σταματούν να βαθαίνουν.

Η οργή των πολιτών γενικεύθηκε αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως από 1ης Ιανουαρίου θα αυξάνονταν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, διαφόρων αγαθών, των φόρων στα αυτοκίνητα, στις τηλεφωνικές κλήσεις, στις συνδρομές σε πάροχους πρόσβασης στο Διαδίκτυο, στις διαμονές σε ξενοδοχεία και άλλα είδη, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς πιστωτές.