Skip to main content

Τυνησία: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις με διαδηλωτές και αστυνομικούς

Δεκάδες νεαροί κατέβηκαν στους δρόμους της Σιλιάνα και πολλοί πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Συγκρούσεις ανάμεσα σε νεαρούς διαδηλωτές και αστυνομικούς σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην πόλη Σιλιάνα της Τυνησίας, που τις τελευταίες ημέρες δοκιμάζεται από επεισόδια στο περιθώριο κινητοποιήσεων εναντίον των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας.

Όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, δεκάδες νεαροί κατέβηκαν στους δρόμους της Σιλιάνα και πολλοί πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Η κατάσταση πάντως ήταν ήρεμη στη Σίντι Μπουζίντ, στην Κασερίν και στην Τμπάρμπα, 30 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας, όπου ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε στα επεισόδια της νύχτας της Δευτέρας, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι ταραχές που τροφοδοτούνται από τη γενικευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια ξέσπασαν τη Δευτέρα, λίγες μέρες πριν συμπληρωθεί η έβδομη επέτειος της πτώσης του δικτάτορα Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.

Διαδηλώσεις, συνήθως ειρηνικές, σημειώνονται στη διάρκεια της ημέρας. Το μεσημέρι της Πέμπτης δεκάδες άνεργοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Σίντι Μπουζίντ, της φτωχής πόλης της κεντρικής Τυνησίας από όπου άρχισε ο ξεσηκωμός στα τέλη του 2010.

Το κίνημα «Τι περιμένουμε;», το οποίο ξεκίνησε στην αρχή της χρονιάς να καλεί σε κινητοποιήσεις εναντίον της αύξησης του κόστους ζωής, απηύθυνε νέα έκκληση για κινητοποιήσεις σήμερα.

Οι λεηλασίες και τα επεισόδια ώθησαν τις αρχές να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις σε διάφορα σημεία. Στρατιώτες πλέον φρουρούν τράπεζες, εφορίες και σημαντικά δημόσια κτήρια.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται άκαμπτη, καταδικάζει τους «βανδαλισμούς» και κατηγορεί τους διαδηλωτές ότι χειραγωγούνται από την αντιπολίτευση.

Όπως δήλωσε την Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Χαλίφα Σιμπάνι, την Τετάρτη συνελήφθησαν 328 άνθρωποι για κλοπές, λεηλασίες, εμπρησμούς και αποκλεισμούς δρόμων που διαπράχθηκαν τις τελευταίες ημέρες.