Skip to main content

Τις ευκαιρίες του «σχεδίου Γιούνκερ» παρουσίασε στη Βουλή ο Κατάινεν

Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο συνεδρίασης στη Βουλή, με τη συμμετοχή των προέδρων των συναρμοδίων κοινοβουλευτικών επιτροπών

Τους σχεδιασμούς και τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το «σχέδιο Γιούνκερ», καθώς και τις δυνατότητες που παρουσιάζει για την ελληνική οικονομία, παρουσίασε σε βουλευτές ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, Γίρκι Κατάινεν.

«Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε» τόνισε ο Κατάινεν και εστίασε στους τρόπους ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων αποτελεί ένα εργαλείο χρηματοδότησης, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσει και η Ελλάδα, δήλωσε ενδεικτικά.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν στη συνέχεια, παρουσίασε το σχέδιο των Βρυξελλών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, παραθέτοντας τέσσερα βασικά βήματα για την προώθηση της ανάπτυξης:

    Επαφές με τις ελληνικές τράπεζες για να ενημερωθούν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το στρατηγικό ταμείο για επενδύσεις, ώστε να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία.
    Συγκέντρωση ιδεών από επιχειρήσεις σχετικά με επενδυτικές ανάγκες και την οργάνωση επενδυτικής πλατφόρμας, για να προχωρήσει η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο.
    Εκστρατεία ενημέρωσης προς τους ενδιαφερόμενους ότι υπάρχει η δυνατότητα να «εκμεταλλευτούν» το γραφείο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
    Ενεργοποίηση εκ νέου του ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, που θα μπορούσε να είναι ένα καλό όχημα για να διοχετεύσει επενδύσεις και να συμπληρώσει αυτό που μπορούν να κάνουν οι εμπορικές τράπεζες.

«Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς πόρους χωρίς εμπλοκή με τους ελληνικούς δημόσιους φορείς» έσπευσε να διευκρινίσει, τονίζοντας ότι πρόκειται για χρηματοδότηση απευθείας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Η βασική ιδέα συνίσταται στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους πολίτες και ταυτόχρονα στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα» σημείωσε, κάνοντας ειδική μνεία στις νέες τεχνολογίας, στην αγροτική παραγωγή και στον κλάδο των τροφίμων.

Καταλήγοντας, ο Κατάινεν αναφέρθηκε στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, παραδεχόμενος ότι εμπεριέχει «σκληρές και δύσκολες» μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, σημείωσε, «δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο συνεδρίασης στη Βουλή, με τη συμμετοχή των προέδρων των συναρμοδίων κοινοβουλευτικών επιτροπών και πιο συγκεκριμένα της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αναστάσιος Κουράκης, ενώ τοποθετήθηκαν βουλευτές από όλα τα κόμματα.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Κουράκης τόνισε ότι «για να εφαρμοστεί αποτελεσματικά στην Ελλάδα το αναπτυξιακό πλαίσιο της Επιτροπής, θα πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, με έναν τρόπο που δεν θα δημιουργήσει κοινωνικά πλήγματα και δεν θα ενισχύσει διαλυτικές τάσεις στην πραγματική οικονομία».

«Είναι απαραίτητο να αναζητήσουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα ενισχύει την κοινωνική ανταποδοτικότητα της οικονομίας και θα λειτουργεί λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη του τις κοινωνικές και τις περιβαλλοντικές ανάγκες», πρόσθεσε.