Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
x

ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΡΕΥΝΑ Η ΕΛΑΣ

Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, δολοφονήθηκε χθες λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, στο γραφείο του στην οδό Ασκληπιού 154 στα Εξάρχεια.

Τις υποθέσεις που χειριζόταν ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος περνούν από «κόσκινο» οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, προκειμένου να διαπιστώσουν αν κάποια από αυτές σχετίζεται με την δολοφονία του 52χρονου δικηγόρου.

Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, δολοφονήθηκε χθες λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, στο γραφείο του στην οδό Ασκληπιού 154 στα Εξάρχεια. Το ενδιαφέρον των αστυνομικών επικεντρώνεται στην έρευνα του κινητού τηλεφώνου, του υπολογιστή και του αρχείου του δικηγόρου.

Οι αστυνομικοί «βλέπουν» ως δράστες (διεκπεραιωτές) του στυγερού εγκλήματος είτε πληρωμένους δολοφόνους από το εξωτερικό είτε αδιάφορους εκδικητές, ενώ ως ηθικούς αυτουργούς αναζητούν «δυσαρεστημένους» ή «ριγμένους» πελάτες, οι οποίοι είτε έχασαν χρήματα είτε την ελευθερία τους, σε κάποια ποινική ή αστική υπόθεση που χειρίστηκε ο δικηγόρος. Βέβαια, η ΕΛΑΣ έχει ήδη αποκλείσει την τρομοκρατική ενέργεια.

Σπαστά ελληνικά, μία σφαίρα με σιγαστήρα

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, οι δύο δολοφόνοι του ποινικολόγου πήγαν στο γραφείο του ως πελάτες. Προς το παρόν παραμένει ασαφές το αν οι δράστες είχαν κλείσει «ραντεβού» θανάτου με τον άτυχο δικηγόρο ή ήταν μια «έκτακτη» προσέλευση συνάντησης για... νομικές συμβουλές, ωστόσο ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι κλείστηκε ραντεβού και μάλιστα με σκοπό να συζητηθεί μια υπόθεση με αλλοδαπούς που φέρεται να χειριζόταν το δικηγορικό γραφείο. Ούτε ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ούτε ο συνεργάτης του, όμως, φαίνεται να γνώριζαν τα δύο αυτά άτομα.

Οι δύο δράστες, ηλικίας 30 με 40 ετών, που μιλούσαν σπαστά ελληνικά, πέρασαν την πόρτα του νεοκλασικού στη Νεάπολη Εξαρχείων στις 18:30. Την πόρτα τούς άνοιξε ο 32χρονος συνεργάτης του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Αφού περίμεναν μισή ώρα στην αίθουσα αναμονής και μίλησαν με τον συνεργάτη του Ζαφειρόπουλου, μπήκαν μαζί με τον ποινικολόγο και τον συνεργάτη του στην αίθουσα συσκέψεων. Αφού συζήτησαν για λίγο και οι τέσσερις μαζί, οι δολοφόνοι ζήτησαν από τον συνεργάτη του Ζαφειρόπουλου να αποχωρήσει για να συζητήσουν κάτι ιδιαιτέρως μαζί του. Όπως και έγινε.

Ο συνεργάτης του ποινικολόγου αποχώρησε και λίγα λεπτά αργότερα, στις 19:10, είδε τους «πελάτες» να αποχωρούν. Μπαίνοντας στην αίθουσα συσκέψεων αντίκρισε τον Ζαφειρόπουλο νεκρό σε μια λίμνη αίματος. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Κατά πληροφορίες, δέχθηκε μια σφαίρα στον θώρακα, η οποία ήταν και θανατηφόρα, και το όπλο με το οποίο τον δολοφόνησαν έφερε σιγαστήρα.

«Ξεσκονίζουν» τις υποθέσεις του

Το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της ΕΛ.ΑΣ. προσπαθεί να συνθέσει τώρα το παζλ της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, λαμβάνοντας υπόψη τη μαρτυρία του συνεργάτη του, τα τηλέφωνα του 52χρονου ποινικολόγου και την ατζέντα με τα ραντεβού του. Ετσι θα φτιαχτεί ένας «χάρτης» με τα άτομα που συνομιλούσε, είχε ραντεβού και είχε ανταλλάξει sms τις τελευταίες ημέρες. Επίσης, η ΕΛ.ΑΣ. θα εξετάσει όλους τους φακέλους υποθέσεων που χειριζόταν το γραφείο του το τελευταίο διάστημα.

Ο συνεργάτης και οι κάμερες, «κλειδιά» για τη λύση της υπόθεσης

Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ., φυσικά, έχει μπει και το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας στην περιοχή. Οι δύο δολοφόνοι δεν φορούσαν κουκούλες, είχαν τα χαρακτηριστικά τους ακάλυπτα και εκτός από τις κάμερες τούς έχει δει από κοντά και ο συνεργάτης του Ζαφειρόπουλου, ο οποίος θα δώσει σήμερα ξανά κατάθεση. Επίσης, δεν φορούσαν γάντια και έχουν αφήσει πίσω τους δακτυλικά αποτυπώματα, υλικό που θα αξιοποιηθεί από την ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικοί θα ζητήσουν από τον 32χρονο συνεργάτη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, εκτός από την περιγραφή των δραστών, να καταθέσει και άλλες, ασήμαντες λεπτομέρειες, που μπορεί όμως να είναι σημαντικές για την εξέλιξη των ερευνών, όπως επίσης και ενδεχόμενες απειλές που μπορεί να είχε δεχθεί το θύμα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πέρα από την προφορά, οι ιδιωματισμοί αλλά και λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι δύο εκτελεστές θα μπορούσαν να προδώσουν την καταγωγή τους.

Τα στοιχεία που ενισχύουν τα περί εκτελεστή από το εξωτερικό

Το γεγονός βέβαια ότι πήγαν στο γραφείο με τα πρόσωπά τους εκτεθειμένα, άφησαν δακτυλικά αποτυπώματα, συνομίλησαν χωρίς να τους ενδιαφέρει με τον συνεργάτη του ποινικολόγου, αλλά και τα σπαστά ελληνικά κάνουν τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να εκτιμούν ότι πρόκειται για πληρωμένους δολοφόνους από το εξωτερικό, που δεν τους ένοιαζε αν θα υπήρχαν τέτοιες μαρτυρίες και οι οποίοι σύντομα θα επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα. Γι' αυτό και γίνεται προσπάθεια από την ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία με το υλικό των καμερών έτσι ώστε να ξεκινήσουν πιο δυναμικά οι έλεγχοι στους μεθοριακούς σταθμούς στα βόρεια σύνορα της χώρας και στα αεροδρόμια. Μάλιστα, ήδη έχει δοθεί σχετική εντολή για αυξημένους ελέγχους με βάση τα χαρακτηριστικά που έχουν για τους εκτελεστές, σύμφωνα με την πρώτη περιγραφή του συνεργάτη του Ζαφειρόπουλου.

Δεν βρέθηκε κάλυκας

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημείο της δολοφονίας δεν βρέθηκε κάλυκας και τώρα αναμένουν τον ιατροδικαστή να βγάλει τη βολίδα και αυτή να εξεταστεί από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για το αν το όπλο ήταν «καθαρό» ή είχε χρησιμοποιηθεί ξανά.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ